Montenegro

MONTENEGROLISSABON 2018

Montenegro volgt trend: voorronde op 17 februari

Na Frankrijk, Cyprus, Servië, Griekenland en San Marino kiest ook Montenegro zijn songfestivalinzending voor volgend jaar via een nationale finale.

RTCG, de omroep uit Montenegro, grijpt terug naar een voorronde zoals het land die organiseerde tussen 2005 en 2008. In de eerste twee jaren ging het om Montevizija, de lokale halve finale die Montenegrijnse kandidaten selecteerde voor de nationale finale van Servië & Montenegro, toen nog één land. In 2007 en 2008 werd MontenegroSong gehouden, maar sinds 2009 werd er steeds intern gekozen.

Daar komt dus in 2018 verandering in. De nieuwe nationale finale wordt op 17 februari volgend jaar gehouden met vijf kandidaten, die uit een open inschrijving worden geselecteerd door een vakjury. In de voorronde kiest enkel de Montenegrijse kijker de winnaar. De inschrijvingen zijn nog geopend tot 1 november.

Als onafhankelijk land heeft Montenegro nog nooit veel potten gebroken op het songfestival. Op negen deelnames sinds 2007 werd slechts tweemaal de finale gehaald, met een dertiende plek als uitschieter. De flamboyante Slavko Kalezić (foto) kon in Kiev onvoldoende kijkers en juryleden overtuigen van zijn zangtalent om door te stoten naar de finale, al zwaait hij momenteel met zijn paardenstaart in de Britse X-Factor.

Advertentie