Montenegro

MONTENEGRO

Omroep Montenegro kan verblijf niet betalen en ziet af van Songfestivaldeelname

RTCG, de openbare omroep van Montenegro, bevestigde het gerucht dat het land niet deelneemt aan het 67e Songfestival in het Britse Liverpool. De hoge registratiekost om te mogen deelnemen aan de liedjeswedstrijd, het kostenplaatje in het Verenigd Koninkrijk zelf en het gebrek aan geïnteresseerde sponsors liggen aan de basis van de beslissing.

De omroep verspreidde via o.a. Twitter een mededeling over het niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2023.

Geen sponsors

‘Naast de hoge registratiekost voor het Songfestival en het verblijf in het Verenigd Koninkrijk zelf, hebben we ook geen geïnteresseerde sponsors gevonden om onze deelname te ondersteunen’, staat te lezen in het artikel op de website van RTCG. ‘We hebben er dus voor gekozen om onze bestaande middelen te gebruiken voor de financiering van lopende en geplande nationale projecten‘, besluit de directie van de omroep.

Geen vaste klant

Geldproblemen zijn al vaker de boosdoener gebleken als het gaat over Montenegro op het Songfestival. Sinds 2007 neemt het land zonder Servië deel en is het alles behalve een vaste klant te noemen. In 2010 en 2011 zorgden geldproblemen bij de omroep er al voor dat het balkanland niet deelnam aan het liedjesfestival. Respectievelijk tien en elf jaar later was er opnieuw te weinig geld in kas. In 2022 volgde de terugkeer, een van korte duur zo blijkt.

Wachten op officiële deelnemerslijst

Nu we de gaststad en data van het 67e Songfestival kennen, is het wachten op de bekendmaking van de officiële deelnemerslijst. Het zou best kunnen dat de Britten terugvallen op een in verhouding met andere jaren laag aantal deelnemende landen. Zo zijn er namelijk ook twijfels over de deelname van Bulgarije en Noord-Macedonië.

Advertentie