Portugal

PORTUGALMALMO 2024

Kandidaten en liedjes ‘Festival da Cançao’ bekend, finale op 9 maart

Portugal maakt zich op voor de 60e editie van het Festival da Canção, het nationale selectie-evenement dat zal bepalen welke artiest het land zal vertegenwoordigen op het 68e Eurovisiesongfestival. Omroep RTP heeft een lijst van 20 artiesten onthuld, elk strijdend voor de kans om in de voetsporen te treden van artiesten zoals Maro, Conan Osíris en Salvador Sobral.

Het festival zal plaatsvinden over drie zaterdagen eind februari en begin maart, met twee halve finales gepland voor 24 februari en 2 maart. De grote finale staat gepland voor 9 maart. RTP heeft een gevarieerde selectie van liedjes samengesteld, met een mix van gevestigde en opkomende artiesten. De eerste halve finale bevat liedjes zoals Casa Portuguesa van Bispo, Água van MELA en Memory van NOBLE. Tijdens de tweede halve finale krijgen we inzendingen zoals O Farol van Buba Espinho, You Can’t Hide van FILIPA en Change van Silk Nobre.

Recordaantal inzendingen

Met een recordaantal van 809 inzendingen voor het Festival da Canção 2024 hebben de gekozen 20 acts de eer deel uit te maken van deze verjaardagseditie. Het selectieproces omvat een combinatie van publieks- en jurystemmen, waarbij vijf nummers uit elke halve finale doorgaan naar de finale. Zodra de finalisten bekend zijn, hebben kijkers thuis exclusief de macht om een zesde inzending te kiezen, waarmee de samenstelling van de 12-liedjes-finale wordt bepaald.

Mooie reeks

Portugal is aan een mooie reeks bezig op het Songfestival. Al drie jaar op rij haalt het land de finale, al is dat de ene keer met meer succes dan de andere keer. The Black Mamba werd, met een voor het eerst Engelstalige Portugese inzending, twaalfde. Maro bezorgde het land een plaats in de top tien en Mimicat werd in Liverpool 23ste in de finale.

Beluister hier alle kanshebbers voor Festival da Cançao van dit jaar.

Eerste halve finale:

play
play
play
play
play
play
play
play
play
play

Tweede halve finale:

play
play
play
play
play
play
play
play
play
play

Advertentie