Portugal

PORTUGALKIEV 2017

Finale ‘Festival da Canção’ op 5 maart

De Portugezen kiezen op zondag 5 maart hun inzending voor Kiev. Dat heeft de omroep RTP bekendgemaakt. De voorronde ondergaat enkele grote wijzigingen.

Portugal keert na een jaar afwezigheid terug naar het songfestival. De lokale liedjeswedstrijd Festival da Canção, die al bestaat sinds 1964, wordt weer van stal gehaald, al wordt het concept gewijzigd. Op zondag 19 en 26 februari vinden twee halve finales plaats, met telkens acht kandidaten. Een nog te bepalen aantal stoot door naar de finale op zondag 5 maart. Volgens de RTP bepalen in de halve finales zeven regionale vakjury’s de uitslag, en hebben in de finale de Portugese kijkers het laatste woord.

Een revolutie binnen de Portugese voorronde is dat songs ook in andere talen dan enkel het Portugees mogen worden ingezonden. Portugal is een van de weinige landen die traditioneel nog een inzending in de eigen landstaal naar het songfestival stuurden, maar dat is vanaf volgend jaar mogelijk voorbij.

De namen van de kandidaten komen pas volgende maand, maar de RTP heeft wel al de zestien componisten (foto) vrijgegeven die de songs voor Festival da Canção gaan schrijven. Het gaat om Luísa Sobral, Márcia, Rita Redshoes, David Santos, Celina da Piedade, Samuel Úria, Nuno Gonçalves, Pedro Silva Martins, Tóli César Machado, João Pedro Coimbra, Nuno Figueiredo, Pedro Saraiva, Nuno Feist, Jorge Fernando, João Só en Héber Marques. Zij krijgen ook volledige autonomie in het zoeken naar een geschikte artiest om hun songs te vertolken.

De Portugezen hebben het songfestival nog nooit kunnen winnen. De zesde plaats uit 1996 is nog steeds het beste resultaat van het land tot hiertoe. In 2010 werd voor het laatst de finale gehaald.

Foto: RTP

Advertentie