Portugal

PORTUGALKIEV 2017

Salvador Sobral oogst kritiek na controversiële uitspraken

Kersvers songfestivalwinnaar Salvador Sobral heeft zich na zijn zege afgelopen zaterdag niet al te populair gemaakt bij een deel van de fans, de pers en zelfs zijn medekandidaten. Hij haalde deels de toorn op de hals door enkele uitspraken die als onrespectvol worden beschouwd.

Meteen nadat zijn overwinning werd aangekondigd en Sobral weer op het podium stond, gaf hij een korte speech die op weinig bijval kon rekenen. “We leven in een wereld van wegwerpbare muziek. Fastfoodmuziek zonder echte inhoud. Ik denk dat dit een overwinning kan zijn voor mensen die muziek maken die effectief iets betekent”, klonk het bij de Portugees. “Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel. Dus laat ons proberen dat te veranderen, en de muziek terug te brengen!”

Bekijk de speech vanaf 3:38:14 in onderstaande video van de finale:

play

 

Onwaardig

Veel misnoegde fans trokken ten strijde tegen de uitspraken, die onmiddellijk als respectloos werden bestempeld. Ook Robin Bengtsson, die 5e finishte voor Zweden, liet van zich horen in een bericht op Instagram: “Gefeliciteerd met je overwinning. Ik vind je lied en de manier waarop je het zingt heel leuk, maar ik vind je overwinningsspeech een echte winnaar onwaardig. ‘Fastfoodpopmuziek’ kan het beste ter wereld zijn op de juiste plek en op het juiste moment, net als een lied zo mooi als het jouwe. Er is ruimte voor iedereen.”

Isaiah Firebrace, die Australië vertegenwoordigde, reageerde met een emoji die handen in de lucht en dus eensgezindheid voorstelde. Veel reacties op Bengtssons post zijn het ook roerend met de Zweed eens. “Goed gezegd”, klinkt het bij een van de reacties. “Dit is mijn minste favoriete songfestival. Niet omdat een lied dat ik niet leuk vond won. Maar wel omdat de man die won me dom deed voelen omdat ik popmuziek leuk vind.”

 

Advertentie