Roemenië

ROEMENIETURIJN 2022

Roemeense beslissing voor Turijn valt op 5 maart 2022

In Roemenië heeft de organisatie van de plaatselijke preselectie zich uitgeleefd met een nieuw en uitvoerig concept voor Selecţia Naţională Eurovision 2022. Dat meldt de omroep SRTV.

Tussen 26 november en 19 december 2021 kunnen alle geïnteresseerde componisten, tekstschrijvers en artiesten zich kandidaatstellen bij de omroep. Alle songs moeten voldoen aan de typische Songfestivalregels om weerhouden te kunnen worden. Deelname, zonder garantie op succes, kost 200 Roemeense lei, ofwel een slordige veertig euro.

Van 45 naar 20 liedjes

Op 21 en 22 december buigt een vijfkoppige vakjury zich over alle inzendingen. De leden kennen elke inzending een score tussen een en tien toe. De 45 gegadigden met de hoogste scores plaatsen zich voor de eerste echte etappe voor de preselectie en worden op 23 december dit jaar nog bekendgemaakt.

De liedjes worden vrijgegeven tussen 5 en 9 februari volgend jaar, aan een tempo van negen per dag door uitzendingen op de Roemeense televisie en het YouTube-kanaal van de omroep. Pas na alle uitzendingen buigen een expertenjury en voor het eerst ook het publiek zich over de liedjes. Twintig plaatsen zich voor de halve finale van de preselectie. Vijftien daarvan worden gekozen door de jury, slechts vijf door de Roemeen in de straat. Die kan ook enkel stemmen via een poll op het speciale Eurovisie-gerelateerde Facebookaccount van de Roemeense omroep. Op 10 februari worden de resultaten bekendgemaakt.

Van 20 naar 10 liedjes

Op zaterdag 12 februari wordt de eerste van twee liveshows gewijd aan de voorronde. In de halve finale van Selecţia Naţională Eurovision 2022 worden de twintig overblijvende songs gequoteerd door de almachtige vakjury, waarvan de leden de traditionele Songfestivalpunten van een tot twaalf toekennen aan hun top tien. Het publiek heeft dan geen stemrecht en moet lijdzaam toekijken hoe tien van de twintig kandidaten op basis van de jurystemming doorstoten naar de feitelijke nationale finale.

Van 10 naar 1 liedje

Drie weken later komt er dan toch nog een einde aan het wedstrijdverloop. Op zaterdag 5 maart nemen de tien overlevers het tegen elkaar op. Ditmaal hebben een Roemeense vakjury en de Roemeense kijkers evenveel in de pap te brokken. De publieksstemmen geven bovendien de doorslag bij een mogelijk ex aequo. De gezamenlijke favoriet wint het retourtje Boekarest-Turijn en neemt deel in een van de twee halve finales, op dinsdag 10 of donderdag 12 mei 2022.

Op het afgelopen Songfestival in Rotterdam ging zangeres Roxen (foto) ten onder door slechts twaalfde te finishen in de eerste halve finale. Kennelijk was het publiek haar liedje Amnesia al vergeten toen de telefoonlijnen openden.

Advertentie