Francais

FRANCAISSTOCKHOLM 2016

Roemenië neemt niet meer deel aan songfestival 2016

TVR, de Roemeense staatsomroep, meldt op zijn website dat de schulden die hij bij de EBU heeft zodanig groot zijn, dat de Roemenen mogelijk niet aan het songfestival zouden kunnen deelnemen dit jaar. De EBU heeft intussen laten weten dat het land zich inderdaad moet terug trekken.

De schulden die TVR heeft bij de EBU gaan behoorlijk de hoogte in. De kans bestaat dus dat er een Moment of Silence zal moeten gehouden worden voor de Roemeense songfestivalkandidaat, Ovidiu Anton. Zijn deelname kan namelijk geweigerd worden en de omroep zou zelfs de toestemming niet krijgen om de wedstrijd uit te zenden.

Dat waren de berichten die enkele dagen geleden de wereld in werden gestuurd. Vandaag werd bekend gemaakt dat Roemenië inderdaad uit de wedstrijd is gezet. Ze krijgen ook geen toegang meer tot faciliteiten die de EBU-leden normaal gezien krijgen op gebied van uitzendrechten. Ingrid Deltenre, directeur-generaal van de EBU, zegt heel teleurgesteld te zijn, maar dat de verschillende pogingen om een oplossing  te vinden voor de Roemeense omroep TVR op niks uitdraaiden en dat ze niets anders kunnen dan de omroep uitsluiten.

Veel gevolgen

Deze uitsluiting heeft best wat gevolgen voor het komende Eurovisiesongfestival. Met 42 deelnemende landen in plaats van 43 evenaart de organisatie hun deelnemersrecord niet. De officiële songfestivalcd met daarop alle liedjes van dit jaar is al in productie en daar staat de Roemeense bijdrage dus nog op. Uit respect voor de artiest zal het liedje ook op de digitale tracklist van de cd blijven staan.

Voor de Belgische inzending is er ‘een beetje’ goed nieuws, want Laura heeft nu één concurrent minder, want Ovidiu nam deel aan de tweede halve finale. Daarin blijven nog 18 deelnemers over. De startvolgorde blijft overigens behouden. Na Slovenië is nu Bulgarije aan de beurt.

Luister naar Moment of Silence, de Roemeense inzending die we niet te zien zullen krijgen:

play

Advertentie