Roemenië

ROEMENIEKIEV 2017

Nationale finale op 5 maart

De Roemeense TVR organiseert ook volgend jaar de voorronde Selecţia Naţională. Er komen twee shows: een halve finale en een finale.

Geïnteresseerde artiesten kunnen zich vanaf morgen inschrijven bij de TVR met hun nieuwe song. De inschrijvingen gaan dicht op 22 januari. Eind januari volgt er een preselectie achter gesloten deuren. Een vakjury selecteert uit het aanbod vijftien artiesten die doorstoten naar de liveshows. Midden februari wordt het deelnemersveld vrijgegeven.

Op zondag 26 februari vindt de halve finale plaats. Van de vijftien deelnemers krijgt de top tien een ticket voor de finale van Selecţia Naţională. Die wordt een week later gehouden, op zondag 5 maart. In beide shows bepaalt een mix van jury- en publieksstemming de uitslag.

Paula Seling en Ovi (foto), het duo dat Roemenië in 2010 en 2014 vertegenwoordigde en derde respectievelijk veertiende eindigde, roept artiesten op om deel te nemen in volgende officiële trailer:

play

Roemenië heeft sinds de invoering van de halve finale in 2004 elk jaar de finale gehaald – behalve in 2016. De omroep TVR werd door de EBU uitgesloten omdat de berg wanbetalingen te hoog was geworden. Inmiddels is er een akkoord bereikt tussen de TVR, de Roemeense overheid en de EBU, en mag Roemenië weer deelnemen aan het songfestival. Zanger Ovidiu Anton, die de nationale finale had gewonnen, kreeg toen slechts enkele weken voor het songfestival te horen dat hij niet mocht deelnemen. Zijn song Moment of Silence is nooit op het songfestivalpodium ten gehore gebracht.

Advertentie