Roemenië

ROEMENIE

Roemenië slaat nieuwe weg in voor Rotterdam

De Roemeense omroep TVR heeft bekendgemaakt hoe ze haar kandidaat en nummer zal selecteren voor het Eurovisiesongfestival 2020. Het grootste deel van de selectieprocedure zal achter de schermen gebeuren dit jaar. Het Roemeense publiek krijgt echter wel kans op inspraak tijdens de nationale finale, die zal gehouden worden op 1 maart. (jmo)

Al enkele weken gonsde het van geruchten over mogelijke selectieprocedures die gehanteerd zouden worden en over kandidaten die Roemenië zouden vertegenwoordigen op het festival. Eerst werd gedacht dat TVR opnieuw ging opteren voor Selecția Națională, de welbekende Roemeense voorronde die al sinds 1993 de Roemeense kandidaat kiest. Vandaag werd duidelijk dat dat niet het geval zal zijn. De Roemenen kiezen voor een nieuwe weg, gebaseerd op de selectiemethoden die we de afgelopen jaren reeds zagen in o.a. Spanje, Griekenland, Rusland, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Dergelijke methoden hebben in het verleden al aangetoond dat ze succesvol kunnen zijn, maar tegelijkertijd ook dat ze zeker niet garant staan voor succes.

Wat zal er concreet gebeuren?

TVR wil de focus leggen op de ‘stem’. Dat is ook het eerste wat gekozen zal worden door een gespecialiseerde commissie, die de kandidaat kiest en daarbij rekening houdt met onder andere expressiviteit en vocale capaciteiten. Dat in tegenstelling tot vroeger, waar er een oproep werd gelanceerd om nummers in te sturen, ongeacht de artiest.

Na het selecteren van de artiest zullen verschillende Roemeense artiesten en componisten aan de slag gaan om enkele nummers te schrijven die passen bij de artiest zijn/haar stem en uitstraling tijdens een songwriting camp. Alle nummers die tijdens dat kamp geschreven worden, worden nadien voorgelegd aan professionelen zoals musicologen, tekstschrijvers en televisieproducenten. Zij selecteren de vijf beste nummers die zullen worden gebracht tijdens een nationale finale op de Roemeense televisie.

Inspraak van het Roemeense publiek

Op zondag 1 maart 2020 zal de Roemeense nationale finale plaatsvinden waarin de geselecteerde artiest(e) de vijf nummers brengt. Welk nummer voor Roemenië naar het Eurovisiesongfestival gaat, zal worden bepaald door een jury die 50% van de stemmen in handen heeft én door het publiek die de andere helft van de stemmen mag verdelen over de nummers. Belangrijk punt hierbij is dat als er na de stemming een ex aequo is, de stem van het Roemeense publiek doorweegt.

Het laatste grote Roemeense succes dateert al van tien jaar geleden toen Paula Selling en Ovi (foto) een derde plek in de wacht wisten te slepen. In 2017 eindigde het land voor de laatste keer in de top tien. Sinds 2018 gaat het bergaf met Roemenië op het Songfestival. De afgelopen twee jaar wisten de Roemenen zich niet meer te kwalificeren voor de grote finale, hoewel ze voordien telkens aanwezig waren in de finale.

Advertentie