Servië

SERVIELISSABON 2018

Servië lanceert open inschrijving voor 2018

De Serviërs gooien het roer om in hun selectie voor het songfestival 2018. Er is een open inschrijving gelanceerd, en er komt een televisieprogramma met meerdere songs – al heeft het publiek uiteindelijk nog steeds niets te zeggen. Dat meldt de Servische songfestivalwebsite ESCSerbia.

De afgelopen jaren was het de Servische omroep RTS zelf die actief op zoek ging naar een lied en een artiest. In mei dit jaar slaagde zangeres Tijana Bogićević (foto) er echter niet in de finale te halen. Met haar song In Too Deep kreeg ze rood licht aan het einde van de tweede halve finale.

Landstalen

Nu heeft de RTS een open inschrijving aangekondigd: alle geïnteresseerde componisten uit de hele wereld kunnen hun kans wagen, zolang ze samenwerken met een artiest(e) met de Servische nationaliteit. Inzendingen worden tot en met 20 oktober aanvaard, en moeten gezongen worden in het Servisch of een erkende minderheidstaal van het Balkanland, en dat zijn er wat: het Hongaars, het Bosnisch, het Slovaaks, het Kroatisch, het Albanees, het Roemeens en het Roetheens.

Nadien gaat een selectiecomité aan de slag: het beluistert de ingezonden liedjes en brengt ze terug tot maximaal tien. Om de juryleden niet te beïnvloeden, blijven de songtitels en de namen van de artiesten en componisten anoniem voor hen. Alle weerhouden songs worden live opgevoerd in een programma op de RTS, maar het gaat niet expliciet om een nationale finale. Pas na de show zal een vakjury van muziekprofessionals de feitelijke inzending van Servië selecteren.

 

Advertentie