Servië

SERVIETURIJN 2022UNCATEGORIZED

Servische omroep gooit selectieshow ‘Beovizija’ overboord

Beovizija bestaat al sinds 2003, maar werd voor het eerst tussen 2007 en 2009 gebruikt als nationale finale voor het Eurovisiesongfestival. In de jaren daarna wisselde de Servische omroep RTS vaak van selectiemethode. In 2018 werd de show nieuw leven ingeblazen voor de volgende drie jaar. In 2020 liep het contract met de makers van de selectieshow af, maar het kwam helaas niet tot een overeenkomst voor de volgende jaren. RTS zal nu een eigen nationale finale organiseren om de kandidaat voor Turijn in 2022 te bepalen.

Volgens de Servische media is het einde van Beovizija het resultaat van onenigheid tussen de producer van de show Saša Mirković en RTS. Volgens Mirković zal zijn bedrijf Megaton alsnog Beovizija organiseren, maar zal het niet bij RTS te zien zijn.

RTS gaf daarna aan Servië’s enige omroep te zijn met een lidmaatschap bij de EBU en dus als enige het recht te hebben om een inzending te kiezen voor het land.

Twee nationale Songfestivals

Het komende voorrondeseizoen zullen fans van Servische muziek getrakteerd worden op twee nationale Songfestivals; Beovizija en de nieuwe nationale finale van het Balkanland RTS Takmičenje za Pesmu Evrovizije.

Beovizija 2022

De aanmeldingen voor Beovizija zijn op dit moment geopend en zullen sluiten op 1 december. In de regels staat duidelijk vermeld dat liedjes niet kunnen worden gebruikt in andere competities. De selectiecommissie zal 36 inzendingen selecteren die het tegen elkaar zullen opnemen in twee halve finales. Zestien inzendingen zullen daarna overblijven in de finale. In plaats van een ticket naar het Songfestival in Turijn zal de winnaar een geldprijs van 50.000 euro winnen. De tweede en derde plaats gaan naar huis met een geldbedrag van respectievelijk 30.000 en 20.000 euro. De exacte data van het Beovizija zijn nog niet bevestigd, maar zal met zekerheid in februari plaatsvinden.

RTS Takmičenje za Pesmu Evrovizije 2022

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor RTS Takmičenje za Pesmu Evrovizije goed opweg. Volgens de omroep zijn tot nu toe al meer dan honderd inzendingen aangekomen bij de selectiecommissie. Deze commissie zal de liedjes uitkiezen die mogen deelnemen in de halve finales. Er zullen twee tot vier halve finales plaatsvinden, afhankelijk van de kwaliteit van de nummers. Alle shows zullen worden uitgezonden vanuit studio 8 van RTS. Presentatoren zijn nog niet bekendgemaakt, maar volgens bronnen zou dit een man-vrouw duo zijn.

Advertentie