ENGLISH

Diskwalificatie in ‘Melodifestivalen 2016’

Zaterdag vindt de eerste voorronde van Melodifestivalen 2016 plaats, de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Maar er lijkt een kink in de kabel te zitten bij de eerste lading liedjes.

Vandaag gaf de omroep SVT fragmenten vrij van de repetities van vandaag, waardoor we al een eerste glimp van de deelnemende liedjes van overmorgen kunnen opvangen. Zangeres Anna Book neemt neemt voor de vierde keer deel aan de wedstrijd, na eerdere deelnames in 1986, 1987 en 2007. Ditmaal staat ze op het podium met de Zweedstalige song Himmel for två, geschreven en gecomponeerd door het kwartet Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg en Camilla Läckberg, een bekende Zweedse misdaadauteur.

play

Dat fragment vertoont opmerkelijke gelijkenissen met het lied Taking Care of a Broken Heart, van zangeres Felicia Dunaf. Dat nam twee jaar geleden deel aan de selectie in Moldavië, maar haalde de liveshows niet. Ook dat nummer had vier schrijvers, waarvan we er twee kennen: Sven-Inge Sjöberg en Larry Forsberg.

play

Update: de song van Anna Book wordt gediskwalificeerd. Christer Björkman leidde een persconferentie waarop hij zei dat het erg belangrijk is dat liedjes niet openbaar bekend worden voor de SVT dat doet. De voorronde nu zaterdag zal dus met slechts zes liedjes gehouden worden. Een journalist vroeg of er een vervanginzending komt, maar daar is geen tijd meer voor, met minder dan 48 uur voor de eerste voorronde op antenne gaat.

De zangeres werd meteen gevraagd of ze als pauzeact wil aantreden. Dat leek aanvankelijk niet het geval te zijn. Volgens Björkman zat ze in zak en as en nog ‘te geschokt’ om te reageren. Een nachtje slaap later heeft Book toegestemd om op te treden. ‘Ze staat dertig jaar op de planken, het zou jammer zijn als we dat moment niet met haar zouden kunnen delen’, aldus Björkman.

Advertentie