Slovenië

SLOVENIEMALMO 2024

Slovenië kiest kandidaat Songfestival 2024 via preselectie in januari

Slovenië keert terug naar een preselectie. Na de interne selectie van de band Joker Out voor het Eurovisiesongfestival van 2023 zal Misija Malmö dienen als voorronde, zo maakte de Sloveense omroep RTVSLO bekend. De finale zal in januari plaatsvinden.

De omroep kondigde daarnaast aan dat de periode waarin geïnteresseerde artiesten zich kunnen aanmelden is geopend. Er is snelheid gewenst: op 18 november sluit de inschrijving. RTVSLO heeft ook zelf producers uitgenodigd om een nummer in te zenden.

Twee jury’s

Alle inzendingen zullen door een tweetal jury’s beoordeeld worden. Naast experts uit Slovenië mogen ook internationale experts hun mening geven.

Vier acts in finale

De selectiecommissie zal uiteindelijk vier acts selecteren die zullen deelnemen aan de nationale finale. Uiterlijk 11 december zullen we weten wie kans maken om Slovenië te vertegenwoordigen in Malmö.

Koerswijziging

De aangekondigde preselectie is een koerswijziging ten opzichte van 2023. Voor het festival in Liverpool werd de band Joker Out intern geselecteerd. De omroep koos voor 2023 slechts één keer eerder zelf een deelnemer uit, in 2013. In 2021 zien we wel een uitzondering: Ana Soklič, winnares van de preselectie voor het afgelaste festival in 2020 werd herkozen. In overige jaren werd de afgevaardigde via een preselectie gekozen.

Drie keer in de top tien

Het land kent nog geen grote successen op het Eurovisiesongfestival. Slechts drie keer sinds de eerste deelname in 1993 werd een notering in de top tien behaald, voor het laatst in 2001. Ook Joker Out wist geen hoge notering te scoren, ondanks de populariteit van de band op sociale media. Hun Carpe diem eindigde op de 21e plaats in de finale.

Advertentie