Slovenië

SLOVENIELIVERPOOL 2023

Zo klinkt ‘Carpe diem’ van Joker Out voor Slovenië

Wie voor Slovenië naar Liverpool zou afzakken, weten we al een tijdje. Vandaag werd de Sloveense inzending vervolledigd met de bekendmaking van het nummer. Het land uit de Balkan treedt aan in de tweede halve finale op donderdag 11 mei. Het nummer vind je onderaan in het artikel.

De Sloveense omroep gooide het dit jaar over een andere boeg. De show die normaal dienst doet als voorronde voor het Songfestival, Evrovizijska Melodija (EMA), werd voor 2023 een jaartje in de kast gehouden. RTVSLO nam het heft in eigen handen en koos dus voor een interne selectie. Een redelijk uitzonderlijke keuze. Het is nog maar de derde keer in de Songfestivalgeschiedenis van het Balkanland dat er geen voorronde wordt gehouden.

Leuk weetje: de band was zich intern aan het voorbereiden op een deelname aan de Sloveense voorronde. De expliciete vraag van de omroep om Slovenië te vertegenwoordigen, maakte de weg naar Liverpool in ieder geval een stuk gemakkelijker.

Populair in eigen land 

De interne selectie volgde begin december 2022. Joker Out is geen nieuw fenomeen in Slovenië. De groep is al sinds 2016 actief en brak in eigen land door in 2020. Tot hiertoe bracht de groep twee albums uit en won ze al enkele prestigieuze muziekprijzen op de Sloveense versie van de Vlaamse Music Industry Awards of MIA’s.

Latijnse spreuk 

Er was dan wel geen echte voorronde, toch organiseerde RTVSLO Misija Liverpool, een speciale show voor de bekendmaking van het nummer. Joker Out coverde Sloveense Songfestivalinzendingen van de afgelopen jaren met enkele speciale genodigden waaronder Nuša Derenda (ESF 2001) en Maja Keuc (ESF 2011). Ook Konstrakta mocht haar In corpore sano nog een keer brengen (Servië, ESF 2022). Het Sloveense nummer voor Liverpool luidt Carpe diem. De titel van de inzending mag dan wel een bekende Latijnse spreuk zijn, de inzending is opnieuw in het Sloveens. Hieronder kan je het nummer beluisteren:

play

Slovenië op het Eurovisiesongfestival

Het kleine landje wist het Eurovisiesongfestival nog nooit te winnen. Het beste resultaat werd behaald in 1995 en 2001 met een zevende plek. Ondanks het feit dat de resultaten eerder matig zijn, tekent het land wel altijd present. Ze hebben zich nog nooit vrijwillig teruggetrokken uit het liedjesfestijn. In 1994 en 2000 werden ze wel verplicht om een jaartje thuis te blijven omwille van de slechte resultaten van het voorgaande jaar. De wisselvallige resultaten zijn wel een constante in de geschiedenis van Slovenië op het Songfestival. In 2022 werd, net zoals in 2013 (wat toen een interne selectie was), opnieuw een dieptepunt bereikt: een laatste plaats in de halve finale.

Advertentie