Slovakije

SLOVAKIJE

‘This is Bratislava calling’: Slowakije sluit terugkeer naar Songfestival in 2025 niet uit

De Songfestivalfans in Slowakije mogen stille hoop beginnen koesteren. RTVS, de nationale omroep, maakte eerder deze week bekend na te denken over een terugkeer naar het Eurovisiesongfestival in 2025. In Malmö zien we de Slowaken nog niet terug, maar over twee jaar zit die kans er wél in.

‘De deelname van Slowakije aan het Eurovisiesongfestival wordt op dit moment geëvalueerd door RTVS. Er zijn geen plannen om mee te doen aan de komende editie in Malmö, maar er wordt wel nagedacht over onze deelname in 2025’, luidt het in een officieel persbericht van de Slowaakse nationale zender.

Het is inmiddels meer dan een decennium geleden dat Slowakije zijn kans waagde op het Eurovisiesongfestival. In Bakoe eindigde Max Jason Mai in 2012 allerlaatste in de tweede halve finale. Het jaar erop besloot Slowakije zich terug te trekken uit de liedjeswedstrijd.

play

Tegenvallende start

Een goed rapport konden de Slowaakse kandidaten tot dusver niet voorleggen. Van de zeven deelnames werd het hoogste resultaat behaald in 1996: Marcel Palonder eindigde toen 18e op een deelnemersveld van 23 kandidaten. De tegenvallende resultaten tussen 1994 en 1998 zorgden ervoor dat het land zich in 1999 terugtrok uit de wedstrijd. Het zou tien jaar duren vooraleer de Slowaken zich aan een nieuwe passage op het Songfestival zouden wagen.

Topfavoriet sneuvelt in halve finale

In Moskou tekenen de Slowaken in 2009 opnieuw present. Helaas is de tweede halve finale voor Kamil Mikulčík en Nela Pocisková meteen ook het eindstation. Hetzelfde lot zijn ook de kandidaten uit 2010, 2011 én 2012 beschoren. Slowakije slaagt er nooit in om door te stoten naar de finale.

In 2010 ziet het er nochtans veelbelovend uit. De Slowaakse Kristína (foto) wordt op voorhand door velen getipt als topfavoriet om het feestje in Noorwegen te winnen met haar nummer Horehronie. Het wordt echter een koude douche in Oslo wanneer Kristína amper 24 punten bij elkaar sprokkelt en voorlaatste eindigt in de halve finale.

play

Advertentie