San Marino

SAN MARINOTURIJN 2022

Bekende namen in ‘Una voce per San Marino’

De nieuwe preselectie van San Marino, Una voce per San Marino, begint stilaan meer vorm te krijgen. Het was al bekend dat maar liefst 75 kandidaten (al zijn het er nu plots 76) zullen deelnemen aan de shows in deze microstaat. Vandaag werden de nog ontbrekende namen door de San Marinese omroep bekendgemaakt.

Vorig weekend waren alle ogen van de Songfestivalfans nog op Italië gericht. Het gastland van 2022 hield namelijk het bekende Festival van Sanremo. Ook de komende weken lijkt het in die regio aangenaam vertoeven wat betreft het Songfestival. De kleine broer van Italië, San Marino, houdt namelijk zijn nationale finale, en wist enkele grote namen te strikken.

66 opkomende artiesten 

Ter opfrissing: San Marino kiest zijn Songfestivalinzending op 19 februari. In de finale treden 18 deelnemers aan: negen opkomende artiesten en tien gevestigde artiesten. De opkomende artiesten (66 in totaal) dienen eerst de kwalificatierondes en halve finale te overleven om een plekje in de finale te bekomen. Deze rondes vinden plaats tussen zondag 13 en vrijdag 18 februari. Wie meer wil weten over wie de opkomende artiesten zijn en hoe het concrete selectieproces zal verlopen, kan hier terecht.

Opvallende namen

De tien (initieel negen) gevestigde artiesten hebben een gemakkelijker parcours te doorlopen: zij worden gekozen door de San Marinese omroep en krijgen een rechtstreeks ticket naar de finale op 19 februari. Het was nog onduidelijk wat precies begrepen diende te worden onder de term ‘gevestigde’ artiesten, maar na vandaag blijkt dat de San Marinezen hun uiterste best hebben gedaan om enkele kleppers naar San Marino te halen. Hieronder volgt een kort overzichtje.

Dit weekend nog in Italië 

De eerste opvallende naam is Achille Lauro (zie foto). Deze Italiaanse artiest, die al driemaal deelnam aan het Festival van Sanremo (onder andere in 2022), probeerde vorig weekend nog een plekje naar Turijn te veroveren in zijn thuisland met het nummer Domenica. Plots verscheen hij vandaag op het lijstje van deelnemers aan Una voce per San Marino. Of hij dit opnieuw zal doen met Domenica is op dit moment nog onduidelijk. Een andere naam uit Italië, die ook al te zien was op het Festival van Sanremo in de categorie van de Nuove Proposte, is Matteo Faustini. Hij krijgt gezelschap van Valerio Scanu. Hij won Sanremo in 2010 met Per tutte le volte che.

Grote hit gescoord 

In Italië vonden de San Marinezen nog een andere interessante artieste: Ivana Spagna. In de jaren 80 had deze zangeres een grote hit met het nummer Call Me. Ook zij verscheen ooit op de planken van het iconische Festival van Sanremo. In 2006 nam ze namelijk deel met Noi Non Possiamo Cambiare.

Ex-Songfestivaldeelnemer 

Miodio, de groep die de eer kreeg om San Marino bij zijn eerste deelname te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2008, werd vanochtend ook bekendgemaakt. De groep wist zich 14 jaar geleden niet te kwalificeren. Deze keer doet de groep het samen met Farby & Labiuse.

Nederlander 

Ook in de rest van Europa ging de San Marinese omroep een kijkje nemen en vond enkele grote namen. De Spaanse rock & opera zangeres Cristina Ramos is ook in de running om de microstaat te vertegenwoordigen op het Songfestival. Cristina is geen kleine garnaal want de zangeres won al de eerste editie van Got Talent España in 2016 en eindigde op een vierde plek in America’s Got Talent: The Champions. In 2019 liet ze al uitschijnen om haar eigen land, Spanje, te willen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, maar dat kwam er tot nu toe nog niet van.

De Nederlands-Turkse DJ Burak Yeter, een naam die je mogelijks kent van de hit Tuesday uit 2016, probeert samen met Alessandro Coli op het Songfestivalpodium te geraken.

De lijst wordt verder vervolledigd door:

  • Francesco Monte
  • Blind
  • Tony Cicco & Deshedus & Alberto Fortis

De shows, enkel de halve finale en finale worden live op televisie uitgezonden, zullen worden gepresenteerd door Jonathan Kashanian en Senhit. Deze laatste vertegenwoordigde San Marino in 2011, 2020 en 2021 op het Eurovisiesongfestival.

Wie nog eens wil genieten van de laatste inzending van San Marino, kan dat hier:

play

Advertentie