San Marino

SAN MARINOLISSABON 2018

San Marino kiest via internetvoorronde voor 2018

De San Marinese omroep SMRTV heeft op een persconferentie haar plannen voor het songfestival 2018 onthuld. En die zijn ambitieuzer dan ooit tevoren: er komen weken aan voorrondes op het scherm.

De SMRTV werkt samen met het onlineplatform 1 in 360, dat de technische kant van de zaak op zich neemt. 1 in 360 is eigendom van een Britse bvba die zich specialiseert in filmontwikkeling, en het lijkt de eerste keer dat het bedrijfje zich met een songfestivalvoorronde gaat bezighouden.

Slogan

De zoektocht wordt op Europese schaal gelanceerd: iedereen die in Europa woont en ouder dan zestien is, kan zich aanmelden met een cover van een bestaande song, of een nieuw lied. De slogan van het project is dan ook Any country. Any genre. Any age. Zangervaring of andere ervaringen in de muziekwereld zijn geen vereisten om deel te mogen nemen. Inwoners van San Marino worden expliciet aangepord om zich aan te melden.

Zeven à tien artiesten zullen worden gekozen via het online platform van de website, waarop alle geïnteresseerden hun song kunnen uploaden tot 30 november. Enkel songs die minstens 100 likes of shares halen, worden door een speciaal samengestelde vakjury beluisterd. Een andere mogelijkheid is €4,99 neertellen. De voorronde werd gelanceerd in volgend YouTube-filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=y6lRmgIz5Wo

Wildcards

Begin december wordt er een lijst vrijgegeven met de weerhouden zanger(e)s(sen). Er worden tot drie wildcards uitgedeeld aan artiesten, al zijn daar geen openbare voorwaarden aan verbonden. In januari en februari komen er liveshows, zowel op het internet als op de SMRTV, waarin het aantal deelnemers stelselmatig zal worden teruggedrongen. De finale staat voor eind februari op het programma, waarin de drie overblijvers covers én nieuwe songs voor Lissabon zullen brengen. Een combinatie van jury- en publieksstemming zal in elke show de uitslag bepalen.

Exacte data werden nog niet vrijgegeven. Wel kunnen we in de komende weken bekendmakingen verwachten van de namen van de juryleden die mee aan de knoppen zitten in de voorronde. Die krijgen samen met de kijkers de taak een inzending te selecteren die het beter kan doen dan Valentina Monetta en Jimmie Wilsson (foto). Dat duo ontving slechts één punt in zijn halve finale op het songfestival in Kiev en eindigde zo troosteloos laatste.

Advertentie