San Marino

SAN MARINOKIEV 2017

‘Omroep vraagt half miljoen euro voor deelname’

SMRTV, de omroep van ministaat San Marino, ligt onder vuur. Enkele artiesten beweren dat ze gevraagd werden het landje te vertegenwoordigen op het songfestival, maar daar zou wel een fiks prijskaartje tegenover staan.

De polemiek startte eind vorig jaar. Zanger Tony Maiello, die in 2010 de categorie Nuove proposte won bij het festival van Sanremo, plaatste een verhaal op Facebook. Hij was aangesproken door een werknemer van de SMTV met de vraag of hij namens San Marino op het songfestival wilde zingen dit jaar. Het addertje onder het gras viel prijzig uit: Maiello moest zelf een half miljoen euro op tafel leggen om zijn deelname te sponsoren. Volgens de persoon die hem contacteerde zou met dat geld de deelnameprijs aan de EBU, de podiumact en de promotiekosten worden gedekt.

De zanger gaf enkele screenshots vrij van de conversatie via Facebook (Bron: Facebookpagina ESCKaz)

‘Muziek is heilig voor mij. Ze hebben de foute persoon gevonden om zulke rommel aan voor te stellen. Met alle respect, maar met 500.000 euro koop ik een huis’, liet de zanger laten weten via Facebook.

Arisa

Gisteren raakte bekend dat ook de Italiaanse Sanremo-zangeres Arisa werd gecontacteerd door de SMRTV. Tegen het tijdschrift Quotidiano zei ze het volgende: ‘Ik denk dat het songfestival een geweldige kans is, omdat mijn muziek zeer Italiaans is. San Marino heeft me gevraagd om deel te nemen, maar het zou 300.000 euro kosten, en dat geld investeren kan ik niet. Het bedrag is ook te hoog voor mijn platenmaatschappij. Het is jammer, want met een kans in het buitenland kan alles gebeuren.’

De omroep zelf reageerde inmiddels, en ontkent alles. Alessandro Capicchioni, het Sanmarinese delegatiehoofd op het songfestival, zei het volgende: ‘We hebben geen enkel contact gehad met meneer Maiello, of iemand de goedkeuring gegeven dat in onze naam te doen. We sluiten niet uit dat er valse voorwendselen in het spel zijn, omdat onze namen eenvoudig te vinden zijn op het internet.’

Het is geen groot geheim dat de omroep van San Marino de artiesten en/of hun management zelf vraagt de kosten voor het songfestival te dekken. In het land San Marino wonen minder dan 40.000 mensen, en de SMRTV heeft zodoende ook een piepklein budget dat niet kan voorzien in alle kosten die bij een songfestival komen kijken. Vorig jaar nog werd de Turk Serhat aangetrokken om deel te nemen, en in het verleden nam Valentina Monetta drie keer op rij deel – naar verluidt telkens betaald door oercomponist Ralph Siegel.

Advertentie