San Marino

SAN MARINOLISSABON 2018

Wie van deze elf wint de voorronde in San Marino?

De internetvoorronde van San Marino, 1 in 360, kent zijn elf finalisten. Amper één kandidaat komt uit het staatje zelf. Drie kandidaten kregen een wildcard, de rest werd achter gesloten deuren gekozen. Alle Belgische en Nederlandse deelnemers zijn uitgeschakeld.

Twee artiesten uit Malta, twee uit Duitsland, een uit San Marino, Finland, Israël, Italië, Noorwegen, Oostenrijk én Zimbabwe. Dat is de oogst in San Marino. Een van deze elf zal het staatje vertegenwoordigen op het komende Songfestival in Lissabon. Dit zijn ze:

IROL (San Marino)
Emma Sandström (Finland)
Giovanni Montalbano (Italië)
Camilla North (Noorwegen)
Jenifer Besky (Duitsland)
Franklin Calleja (Malta)
Jessika (Malta)
Judah Gavra (Israël)
Tinashe Makura Music (Zimbabwe)
Sebastian Schmidt (Duitsland)
Sara De Blue (Oostenrijk)

Op naar finale met drie kandidaten 

Deze elf kandidaten moeten het nu tegen elkaar opnemen in zeven shows. Die shows zullen in januari en februari uitgezonden worden op het internet en via satelliet. De organisatie is van plan om bepaalde beelden uit te zenden in 360-graden-video’s. Dat is een verwijzing naar de naam van deze hele selectie, 1 in 360Zoë, Oostenrijkse kandidate van 2016, en choreograaf Vince Bugg maken deel uit van de jury. Zij bepaalden mee de finalisten en zullen ook een rol spelen in de uitzendingen.

Uiteindelijk zullen slechts drie kandidaten de finaleshow halen. Daar zingen ze een cover én een hun potentiële liedje voor het Eurovisiesongfestival. De kijkers bepalen de winnaar. Franklin Calleja, Jessika, Judah Gavra en Emma Sandström zijn trouwens kandidaten met een verleden in een andere Songfestivalvoorronde.

🎉 Let’s CELEBRATE! 🎉 Happy to announce that I’m one of the FINALISTS for the Eurovision of SAN MARINO SELECTION! In…

Geplaatst door Franklin Music op zaterdag 23 december 2017

Fraude bij uitdelen wildcards? 

Drie kandidaten kregen eerder al een wildcard. Emma, dit jaar fanfavoriete in de Finse voorronde, kreeg een wildcard van de meestemmende fanclubs, Giovanni ging aan de haal met de tweede wildcard omdat hij de meeste stemmen kreeg op zijn online auditie en Valentina Monetta maakte bekend dat IROL de derde open plek wegkaapte. Er werd namelijk ook een wildcard gegeven aan één kandidaat uit San Marino zelf.

Giovanni Montalbano haalde 388.712 stemmen op zijn video. Volgens sommigen is er fraude in het spel omdat hij het merendeel van zijn stemmen op het einde van de stemperiode binnen haalde. Daarvoor had hij ‘maar’ 3.263 likes. Platform 1 in 360 reageerde via Facebook door te zeggen dat bepaald stemgedrag verdacht kan overkomen, maar dat ze heel weinig kunnen doen tegen valsspelers.

Kandidaat IROL, een rapper, deelde vorig jaar in Stockholm nog de punten uit van San Marino.

play

Advertentie