Turkije

TURKIJEALGEMEEN

Waarom Conchita Wurst ervoor zorgt dat Turkije niet meer deelneemt aan Songfestival

‘Momenteel zijn er geen plannen om terug te keren naar het Eurovisiesongfestival. Als openbare omroep kunnen we de show met acts als Conchita Wurst die een rok draagt en zo claimt man én vrouw te zijn niet live uitzenden als er nog kinderen kijken.’ Die opmerkelijke uitspraak komt van İbrahim Eren, de grote baas van Turkse staatsomroep TRT. Toch zegt hij dat een terugkeer van Turkije niet helemaal uitgesloten is, maar dan moet er volgens de man heel wat gaan veranderen.

De Turken namen in 2012 voor de laatste keer deel aan de populaire liedjeswedstrijd. Zo goed als elk jaar doet het verhaal de ronde dat Turkije zal terugkeren, het was telkens een kwakkelverhaal. Tijdens een panelgesprek aan de İbn Haldun University werd het onderwerp weer ter sprake gebracht. Panellid İbrahim Eren sprak klare taal over de redenen waarom Turkije niet meer deelneemt aan het festival.

‘Dat zenden we niet uit’

Volgens de grote baas van Turkse staatsomroep TRT spelen de deelnemende acts een grote rol. Zo wijst hij met de vinger naar de winnares van 2014, Conchita Wurst. ‘Als openbare omroep kunnen we het Songfestival met acts als Conchita Wurst, die niet gelooft in gender, een rok draagt en zo claimt man én vrouw te zijn niet live uitzenden als er nog kinderen kijken.’ Eren haalde ook weer het stemsysteem aan als een van de redenen om niet meer deel te nemen. TRT is namelijke grote voorstander om de jurystemming af te schaffen.

‘Mentale chaos’ 

Zien we Turkije dan nooit meer op het Songfestival? Blijkt dat de deur nog op een zeer kleine kier staat. ‘Ik heb al met de leden van de EBU gesproken over het dispuut rond het festival. Ze zijn afgeweken van hun waarden. Er heerst mentale chaos bij de leiders aan het roer. Als ze dat kunnen oplossen, is deelnemen weer mogelijk’, zegt İbrahim Eren.

Advertentie