Oekraïne

OEKRAINEKIEV 2017

Burgemeester Kiev: ‘Corruptie bij zoektocht naar gaststad’

Voormalig bokskampioen en burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev Vitali Klitschko verdenkt de organisatie die de gaststad voor het songfestival van 2017 selecteert van corruptie. Dat schrijft hij in zijn persoonlijke blog op het internet. Er gebeuren volgens de man louche affaires ‘onder tafel’ en er is geen transparantie in het selectieproces.

In zijn blog schrijft burgemeester Vitali Klitschko dat hij zelf helemaal niet weet waarom de bekendmaking weer eens uitgesteld is. ‘Ik krijg stilaan de indruk dat ze er achter de schermen alles aan doen zodat Kiev uiteindelijk de gaststad niet zal worden en daarom de selectie weer uitstellen. Hoe kan een land of stad nu succesvol worden en de nodige voorbereidingen nemen voor zo’n belangrijk cultureel evenement als de beslissingen ‘onder de mat’ en ‘onder de tafel’ genomen worden? Ik weet zelf niet meer op basis van welke voorwaarden ze de stad gaan kiezen en dat terwijl Kiev op alle vlakken voldoet. Dat roept toch vragen op? Het selectieproces verloopt geruisloos en er is op geen enkel vlak transparantie’, meent de voormalige wereldkampioen boksen.

Gezichtsverlies 

Klitschko wil dat de organisatie alle betrokkenen inkijk geeft in de volledige dossiers van de gaststeden. ‘Ze zouden de lijst met selectiecriteria moeten bekend maken en ons inzage geven in alle correspondentie die er al geweest is. Uiteindelijk is het een simpele zaak, waarom het zo moeilijk maken? Ons land lijdt gezichtsverlies. We kregen de overwinning dankzij het talent en de oprechtheid van Jamala, maar alles lijkt te worden teniet gedaan. Geen enkele wedstrijd mag de reputatie van ons land op het spel zetten!’, schrijft hij kwaad.

Meubelen redden

Het is de EBU natuurlijk niet ontgaan dat er heel wat ophef is rond de selectie van de gaststad. Om toch nog de meubelen te redden en de vertraging te ‘verantwoorden’ plaatste de organisatie achter het songfestival een filmpje op Youtube waarin executive supervisor Jon Ola Sand uit de doeken doet waarom de keuze van de stad zo’n moeilijk en belangrijk proces is. Details over de situatie in Oekraïne (of mogelijke problemen) geeft hij niet.

play

Advertentie