Oekraïne

OEKRAINE

Hommeles in Oekraïne: gaat MARUV naar Tel Aviv?

Zangeres MARUV is nog lang niet zeker van haar deelname aan het Songfestival in Israël, ondanks dat ze afgelopen weekend de voorronde van het land won. Hoe is het zover kunnen komen?

We wisten het al langer, maar de afgelopen dagen is het weer eens pijnlijk duidelijk geworden: in Oekraïne staat politiek nog steeds heel dicht bij het Songfestival. Het begon allemaal afgelopen zaterdagavond, tijdens de rechtstreeks uitgezonden finale van de Oekraïense nationale finale Vidbir. Ex-Songfestivalwinnares en Vidbir-jurylid Jamala vroeg MARUV naar haar eerdere en toekomstige optredens in Rusland, en nadien naar MARUV’s mening over het betwiste gebied de Krim. Dat is het schiereiland gelegen onder Oekraïne dat de Russen enkele jaren geleden annexeerden, maar dat officieel nog steeds tot Oekraïne behoort. De bewuste vraag en het antwoord kun je zien in onderstaand videofragment.

Nog niet afgelopen

De presentator van de nationale finale vermeldde bovendien nog eens expliciet dat de winnaar van de nationale finale niet noodzakelijk naar het Songfestival gaat. Vidbir is een samenwerking tussen staatsomroep UA:PBC, die de Songfestivaldeelname verzorgt als actief EBU-lid, en het commerciële tv-station STB, dat de voorronde op poten zet en uitzendt. Omdat UA:PBC de inzending voor het Songfestival officieel moet indienen op de EBU, heeft hij als omroep het laatste beslissingsrecht over het lot van Siren Song.

play

Uiteindelijk won zangeres MARUV de voorronde na bij de jury tweede te zijn geëindigd en door de Oekraïense televoters de topscore te krijgen. De hoogste echelons van de politiek bemoeide zich onmiddellijk met de zaak. De vicepremier van het land plaatste onderstaande tweet, waarin hij stelt dat de vertegenwoordiger van zijn land niemand kan zijn die geen problemen ziet in optreden in Rusland, en stelt dat de keuze van de Oekraïense Songfestivalkandidaat nog niet afgelopen is.

Contract

Die ondubbelzinnige mededeling werd opgevolgd door een bericht op de website van de omroep UA:PBC. Daarin werd MARUV erkend als winnares van Vidbir, maar werd ook gezegd dat de officiële bekendmaking van de deelnemer voor Oekraïne in Tel Aviv nog even op zich laat wachten, omdat er eerst nog controles moeten worden uitgevoerd én een contract moet worden getekend. En daar knelt op het moment van schrijven het schoentje.

MARUV plaatste een lang bericht op haar eigen Facebookpagina waarin ze details over het contract en haar ongezouten mening daarover uit de doeken doet. Songfestivalsite ESCKAZ, gespecialiseerd in berichtgeving over Oost-Europese landen, plaatste onderstaande Engelse vertaling. De artieste stelt dat ze aan allerlei strakke regels moet voldoen om een boete van twee miljoen Oekraïense grivna (een slordige 65.000 euro) te ontlopen, en dat ze al van drie andere landen aanvragen heeft gekregen om namens hen op het Songfestival te zingen.

Overnight singer MARUV has released a statement on her participation in the Eurovision Song Contest 2019: "The last 24…

Geplaatst door ESCKAZ.com / ESCCovers.com / Euroforum / Eurovision South Africa op Zondag 24 februari 2019

Ook volgens ESCKAZ tikt de tijd: MARUV moest inmiddels, op het moment van publicatie van dit artikel, laten weten of ze het eens is met de clausules in het contract, en de UA:PBC zou binnen 24 uur een definitief eindoordeel vellen. Voor de duidelijkheid: voor zover officieel geweten zijn er geen extra clausules toegevoegd voor MARUV, en moesten dus ook eerdere Songfestivalartiesten uit Oekraïne hetzelfde of een gelijkaardig contract tekenen alvorens hun deelname officieel was. In tegenstelling tot vorige jaren is het nu wel de staatsomroep die ook het optreden op het Songfestival verzorgt en moet goedkeuren, terwijl dat eerder het commerciële STB was.

Het is dus nog een vraagteken of we Siren Song zullen horen in Tel Aviv, en hoe de omroep anders een kandidaat zou selecteren: uit de poel van andere Vidbir-kandidaten, een eigen interne selectie of een heel nieuwe nationale finale. De woelige Oekraïense Songfestivalgeschiedenis heeft van al die gevallen al voorbeelden gehad.

Advertentie