Oekraïne

OEKRAINE

Kalush Orchestra enthousiast over Liverpool als gaststad

Kalush Orchestra, de Oekraïense band die het recentste Songfestival won, reageert enthousiast op het nieuws dat Liverpool de gaststad wordt voor het komende Eurovisiesongfestival. Hoewel de groepsleden het uiteraard jammer vinden dat Oekraïne het liedjesfestijn niet zelf zal kunnen organiseren wegens de aanhoudende oorlog, hebben ze er alle vertrouwen in dat de Britten er een succesvolle editie van zullen maken. Dat melden ze in een statement.

Het was al een tijdje bekend dat het Verenigd Koninkrijk en de BBC het Eurovisiesongfestival in 2023 zouden organiseren, in plaats van Oekraïne. Sinds afgelopen vrijdag kennen we eindelijk ook de gaststad, Liverpool. In een statement laat de winnende Oekraïense groep van 2022, Kalush Orchestra, weten dat ze tevreden zijn met die keuze.

De Beatles, musicals en Oekraïense invloeden

‘We zijn heel blij dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar zal plaatsvinden in Liverpool … Hoewel we de stad zelf nog niet konden bezoeken, is Liverpool bekend voor de wereldvermaarde musicals. Kunnen optreden op de plek waar de Beatles ooit startten, zal een moment zijn dat we nooit zullen vergeten’, klinkt het.

De bandleden laten nog weten dat ze het uiteraard jammer vinden dat het Songfestival in 2023 niet op Oekraïense bodem zal kunnen worden georganiseerd, maar ze hebben er alle vertrouwen in dat de Britten er een warm feest van zullen maken, en niet onbelangrijk, mét Oekraïense invloeden.

Noord-Amerikaanse tour en blijvende inzet voor goede doelen in thuisland

Intussen blijft Kalush Orchestra de Eurovisiebekendheid en hun typische Oekraïense muziek inzetten om geld in te zamelen voor goede doelen die de schrijnende oorlogssituatie in hun thuisland ondersteunen.

Eerder veilden de leden al hun overwinningstrofee voor een gigantisch bedrag. Ondertussen ontvingen ze van de EBU een nieuwe beker. Vanaf eind oktober doen ze een muzikale tour in Noord-Amerika, van maar liefst dertien optredens in verschillende steden. Op 20 oktober start hun muzikaal, overzees avontuur in Seattle. Eind november sluiten ze af in de Canadese steden Montréal en Toronto. Een deel van de inkomsten van die tour gaat integraal naar goede doelen Gate To Ukraine en Help Heroes of Ukraine.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door KALUSH (@kalush.official)

Uitzonderlijke situatie in de Songfestivalgeschiedenis

In mei won Kalush Orchestra met een verpletterende score het Eurovisiesongfestival in Turijn, met de etnisch-getinte song Stefania. In principe organiseert het winnende land het volgende Songfestival, maar door de aanhoudende oorlog in Oekraïne is dat dus onmogelijk. Het Verenigd Koninkrijk springt nu in als organisator.

Het is een redelijk uitzonderlijke situatie in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd; het gebeurde nog maar een aantal keer dat het winnende land (noodgedwongen) moest bedanken voor de organisatie van de volgende editie. We moeten terugkeren naar 1980: toen namen onze noorderburen die taak over van Israël, dat in 1979 gewonnen had.

Advertentie