Oekraïne

OEKRAINE

Kalush Orchestra veilt Songfestivaltrofee om Oekraïens leger te steunen

Het is alweer twee weken geleden dat de Oekraïense groep Kalush Orchestra het 66e Eurovisiesongfestival won. De band droeg het nummer Stefania en hun overwinning op aan het Oekraïense volk, dat momenteel sterk te lijden heeft onder de Russische aanvallen. De winnaars van het Songfestival gaan echter nog een stap verder en hebben hun glazen trofee online geveild. Dat maakte de band afgelopen zondag zelf bekend via Instagram. (asi)

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door KALUSH (@kalush.official)

‘Bedankt, bedankt aan iedereen die gedoneerd heeft, bedankt aan iedereen die heeft geholpen met de organisatie van dit project’, luidt het op de Instagrampagina van Serhiy Prytula, een Oekraïense tv-presentator die de online veiling in goede banen leidde. De opbrengst is niet min. Maar liefst 900.000 dollar (zo’n 835.000 euro) bracht de glazen Songfestivaltrofee op.

Drones

De gelukkige is Whitebit, een Oekraïens platform dat zich bezighoudt met de verhandeling van cryptomunten. De opbrengst wordt via de Serhiy Prytula Charity Foundation overgemaakt aan het Oekraïense leger. Met het geld zullen onder meer drie dronesystemen aangeschaft worden die voor verschillende missies ingezet kunnen worden.

Roze vissershoedje ook geveild 

Naast de glazen trofee wordt ook het typische roze vissershoedje van frontzanger Oleg geveild. ‘We wonnen het Eurovisiesongfestival en nu willen we Oekraïne helpen om de oorlog te winnen’, klonk het vorige week strijdvaardig op de Instagrampagina van Oleg.

In tegenstelling tot de glazen trofee wordt de winnaar van het hoedje lukraak gekozen uit alle donateurs. De inzet bedraagt tweehonderd Oekraïense hryvna’s, wat overeenkomt met vijf euro. De opbrengsten zullen eveneens overgemaakt worden aan het Oekraïense leger.

Advertentie