Oekraïne

OEKRAINEMALMO 2024

Finale Oekraïense Songfestivalvoorronde ‘Vidbir 2024’ op 3 februari

Het Oekraïense publieke omroepbedrijf Suspilne heeft de longlist bekendgemaakt van de kandidaten die strijden voor de kans om Oekraïne te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2024 in Malmö, Zweden. Uit bijna 400 ingediende aanvragen zijn 20 getalenteerde Oekraïense artiesten geselecteerd die kans maken om deel te nemen aan de nationale voorronde, genaamd Vidbir.

De deelnemers op de longlist zijn:

 1. alyona alyona & Jerry Heil
 2. ANKA
 3. Carpetman
 4. Drevo
 5. INGRET
 6. Julia Belei
 7. KARYOTYPE
 8. KRYLATA
 9. MÉLOVIN
 10. NAHABA
 11. NAZVA
 12. PARFENIUK
 13. SHÉPA
 14. SKYLERR
 15. STASYA
 16. SWOIIA
 17. TESLENKO
 18. YAGODY
 19. YAKTAK
 20. Ziferblat

De longlist is samengesteld na een grondige selectie uit een groot aantal aanmeldingen. De finalisten, waarvan er uiteindelijk 10 zullen worden geselecteerd, worden niet later dan 20 november aangekondigd. Gedurende deze periode zullen de geselecteerde artiesten worden beoordeeld in audities. Bekende naam op de lijst is die van MÉLOVIN (foto), die in 2018 in Lissabon zijn land met Under The Ladder een 17e plaats bezorgde in de finale.

UPDATE 17 november: de lijst van twintig is na interne audities gereduceerd tot tien kandidaten, die deelnemen aan de finale van Vidbir op tv. Online kunnen de fans stemmen voor één kandidaat als elfde voor die finale.

De tien finalisten, met de bijhorende titels van de inzending:

 1. alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
 2. Drevo – Endless Chain
 3. INGRET – Keeper
 4. MÉLOVIN – Dreamer
 5. NAHABA – Glass
 6. NAZVA – Slavic English
 7. SKYLERR – Time is Running Out
 8. YAGODY – Tsunamia
 9. YAKTAK – Lalala
 10. Ziferblat – Place I Call Home

Online stemming voor één kandidaat

Dmitro Shurov, pianist, componist, singer-songwriter en de muziekproducent van de nationale voorronde, benadrukte de diversiteit en originaliteit van de geselecteerde artiesten. “Alle artiesten die de longlist hebben gehaald, zijn verschillend en uniek,” aldus Shurov. Hij bedankte elke deelnemer voor hun oprechte inzet en constructieve energie.

Voor degenen die niet op de shortlist terechtkomen, wordt een online beoordelingsstemming gehouden om nog één extra finalist te bepalen. De finale van de Vidbir-voorronde staat gepland voor februari 2024 en zal worden uitgezonden als een televisieconcert. Zoals gebruikelijk worden de winnaars bepaald door zowel jury- als publieksstemmen.

UPDATE 21 december: de volledige deelnemerslijst voor de finale is bekend. Zangeres ANKA behaalde in de online stemming de meeste stemmen en is met haar nummer Palala toegevoegd aan de finale.

Inmiddels is ook bekend dat de finale zal plaatsvinden op zondag 3 februari. Voor internationale kijkers is deze te volgen via het officiële YouTube kanaal van Eurovision Ukraine.

Herinnerend aan het succes van het vorige jaar, waar de groep TVORCHI Oekraïne vertegenwoordigde met het nummer Heart of Steel en een indrukwekkende zesde plaats behaalde, kijkt Oekraïne uit naar een nieuwe kans om te schitteren op het Eurovisiesongfestival 2024.

Advertentie