Oekraïne

OEKRAINE

Oekraïne doet niet mee aan Songfestival 2019

Oekraïne zal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2019. Dat meldt de staatsomroep UA:PBC op zijn website.

Na het debacle over zangeres MARUV (foto), die afgelopen weekend de nationale finale Vidbir had gewonnen maar toch afzag van deelname nadat ze al haar geplande optredens in Rusland contractueel zou moeten afgelasten, zat de omroep met de handen in het haar. De groepen Freedom Jazz en Kazka werd gevraagd of zij namens Oekraïne naar Tel Aviv wilden gaan, maar beide groepen bedankten vriendelijk voor de eer.

Daarop was het onduidelijk wat de UA:PBC zou doen. Een andere kandidaat van de nationale finale, een interne keuze, een nieuwe voorronde en terugtrekking waren de vier mogelijke scenario’s. Op woensdag werd gemeld dat het die laatste optie geworden is: Oekraïne stuurt dit jaar dus enkel zijn kat naar het Songfestival. Het nieuws staat inmiddels ook op de Facebookpagina van de omroep.

Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовляється від участі в Міжнародному пісенному конкурсі…

Geplaatst door UA:Новини op Woensdag 27 februari 2019

Politiek verstrengeld

Oekraïne debuteerde in 2003 op het Songfestival en won tot hiertoe twee keer: met Ruslana in 2004 en Jamala in 2016. De liedjeswedstrijd en nationale politiek zijn steeds verstrengeld geweest in elkaar. Ruslana’s overwinning was een indirecte aanleiding naar de Oranjerevolutie, die dan weer de organisatie van het ESF 2005 in Kiev beïnvloedde. In 2010 werd de intern gekozen zanger voor het Songfestival na zijn eigen voorronde alsnog teruggefloten en kwam er een snel georganiseerde nieuwe voorronde, en een jaar later gebeurde bijna hetzelfde toen de resultaten van de nationale finale in twijfel werden getrokken.

Vier jaar terug bleef Oekraïne ook al weg van het Songfestivalpodium, met de politieke crisis en financiële problemen als aangegeven redenen. Een jaar later keerde het land terug en won het, met Jamala’s 1944. De organisatie van het Songfestival 2017 werd getypeerd door chaos, schandalen en politieke bemoeienissen, en dan was de omstreden deelname van de Russische kandidate die Oekraïne niet binnen mocht nog niet eens meegerekend.

Het gastland van twee jaar geleden was tijdens de allocation draw eind januari willekeurig ingeloot om deel te nemen aan de tweede helft van de eerste halve finale, op dinsdag 14 mei. Ons land neemt deel in precies dezelfde helft en halve finale. Eliot heeft dus nog een concurrent minder om een finaleticket in de wacht te slepen. Het aantal deelnemende landen aan het 64e Songfestival valt zo terug van 42 naar 41, het laagste in vijf edities.

Advertentie