Oekraïne

OEKRAINELISSABON 2018

Oekraïne kiest op 24 februari

De Oekraïeners houden volgend jaar een ongewijzigde voorronde, die zal uitmonden in een finale op zaterdag 24 februari. Dat is te lezen op de officiële Oekraïense songfestivalwebsite.

Net als in 2016 en 2017 is de voorronde een samenwerking tussen staatsomroep UA:PBC, die ook het afgelopen songfestival organiseerde, en de commerciële omroep STB. Er komen opnieuw drie shows, twee halve finales en een finale, die tegelijk live op netten van beide omroepen worden uitgezonden.

Geïnteresseerde artiesten kunnen tot 15 januari hun song opsturen. Nadien volgen regionale audities doorheen heel Oekraïne. Een nog te bepalen aantal artiesten zal doorstoten naar de liveshows, al ligt dat aantal sowieso tussen de veertien en de twintig. Een vakjury en de Oekraïense kijkers bepalen elk de helft van de uitslag in de halve finales, op 10 en 17 februari, en in de finale, op 24 februari.

De aanpak heeft tot hiertoe zeer wisselvallige resultaten opgeleverd. In 2016 behaalde Oekraïne een songfestivalzege met Jamala’s 1944, maar afgelopen mei strandde de band O.Torvald (foto) voor eigen publiek op een op twee na laatste plek met het lied Time.

Advertentie