Oekraïne

OEKRAINE

Runner-up Oekraïense voorronde als invaller naar Songfestival

Groep Kalush Orchestra mag Oekraïne vertegenwoordigen op het komende Eurovisiesongfestival in Turijn. De eigenlijke winnares van de voorronde, Alina Pash, trok haar kandidatuur in na de hetze over haar reis naar omstreden gebied Krim.

Nationale omroep UA:PBC heeft bekendgemaakt dat het met Kalush Orchestra tot een akkoord gekomen is om het land te vertegenwoordigen in Italië. Na het afhaken van Alina Pash moest de omroep opzoek naar een nieuwe vertegenwoordiger. Het regelement van nationale preselectie Vidbir laat het toe om een andere deelnemer aan te duiden. De aangeduide groep was nipt tweede geworden in die voorronde. Kalush Orchestra brengt in mei het nummer Stefania, dat een ode aan moeders is.

Frontman Oleh Psiuk zegt:

We zijn iedereen dankbaar die ons gesteund heeft in de nationale voorronde en ons de publieksstemming liet winnen. In deze moeilijke tijden in ons land, zullen we ons tonen aan de hele wereld. We zijn er klaar voor om Oekraïne aan heel Europa te tonen

play

Vervalste documenten

Het nummer Shadows of Forgotten Ancestors (Тіні забутих предків) van Alina Pash krijgen we dus niet te horen op het Songfestivalpodium. Na haar overwinning in de nationale preselectie leek alles nochtans in kannen en kruiken. Pash kon documenten voorleggen waaruit bleek dat ze op een legale manier was afgereisd naar door Rusland bezet gebied de Krim.

Daar liep het mis. Er waren vermoedens dat die documenten, buiten Alina’s wil om, vervalst waren. De omroep schortte de overeenkomst daarom op in afwachting van verder onderzoek. Maar zo ver kwam het niet. De zangeres ontving naar eigen zeggen allerlei haatberichten en bedreigingen. Om meteen een einde te maken aan de hele (politieke) hetze, trok ze haar kandidatuur in.

Advertentie