Oekraïne

OEKRAINEEBUKIEV 2017

Songfestival 2017 in Dnipro, Kiev of Odessa

Het 62e Eurovisiesongfestival vindt plaats in Dnipro, Kiev of Odessa. Dat werd vanmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt door verantwoordelijken van de EBU en de NTU, de organiserende omroep van volgend jaar. (Bron: ESCKaz)

Na de speciale televisie-uitzending van eergisteren, waarin zes Oekraïense steden hun bod mochten voorstellen, werd achter gesloten deuren een eerste schifting gemaakt. Tegen de verwachtingen in werden er geen twee, maar drie steden bekend gemaakt die nog in de race zijn om de organisatie van het songfestival 2017 binnen te halen.

Nu maandag en dinsdag gaan afgevaardigden van de EBU op prospectie in de drie steden, en op maandag 1 augustus (en dus niet woensdag 27 juli zoals eerst gezegd) rond de middag wordt de eindbeslissing meegegeven. Dan zullen we weten waar het songfestival volgend jaar gehouden zal worden. Uiteindelijk raakte bekend dat we langer moeten wachten op de beslissing. De drie kanshebbers vind je hieronder alvast op een rij. Onderstaand kaartje toont de locatie van de steden:

Ukraine

1. Kiev

Het noordelijk gelegen Kiev is de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne. Ze telt ongeveer 2,9 miljoen inwoners. De stad huisvestte eerder het Eurovisiesongfestival 2005 en de Junior Eurovisiesongfestivals van 2009 en 2013. Het Palace of Sports, eerder de locatie van het ESF 2005 en het JESF 2009, is met 9800 plaatsen een van de mogelijke locaties, maar is eind april volgend jaar al geboekt voor hockeywedstrijden. Een tweede optie is het iets minder centraal gelegen International Exhibition Center, dat volgens verschillende bronnen tussen de 13000 tot wel 50000 toeschouwers kan hebben. Ook de stad Kiev maakte al een reclameboodschap:

play

2. Odessa

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne, niet ver verwijderd van Moldavië. Met 1,1 miljoen inwoners is het de vierde grootste stad van het land. Het Chernomorets Stadium (foto) zou de plaats van het songfestivalgebeuren worden, met een capaciteit voor ruim 30000 toeschouwers. Een blik op Odessa vind je hier:

play

3. Dnipro

Dnipro ligt in het zuid-oosten van Oekraïne en is de derde grootste stad, met zo’n 1,2 miljoen inwoners. De DniproEuroArena, gebouwd in 1983, zou met maximaal 9500 plaatsen voor publiek een geschikte locatie zijn. Bekijk hieronder het promotiefilmpje door en voor Dnipro:

play

Advertentie