Oekraïne

OEKRAINE

Songfestivaldeelname Alina Pash voorlopig opgeschort door Oekraïense omroep

BBC News meldt dat Oekraïense openbare omroep UA:PBC de overeenkomst met Alina Pash om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival heeft opgeschort. Overheidsautoriteiten moeten eerst haar trip uit 2015 naar de Krim, het betwiste gebied ten zuiden van Oekraïne dat ook door Rusland wordt opgeëist, controleren.

Als inwoner van Oekraïne afreizen naar schiereiland de Krim is geen misdaad, maar je mag dat enkel doen via de grens met Oekraïne. Daar knelt het schoentje voor Alina Pash, die zaterdag de nationale voorronde won met haar opvallende nummer Shadows of Forgotten Ancestors. De zangeres bezorgde de omroep documenten die haar manier van reizen moeten bevestigen, maar dat moet nu nader onderzocht worden. Er is namelijk een vermoeden van vervalsing. Als de artieste toch via Rusland naar de Krim geweest is, dan staat haar Songfestivaldeelname op de helling.

Geen overeenkomst zolang er geen duidelijkheid is

In een verklaring aan BBC Newsbeat zegt de staatsomroep van Oekraïne dat het wacht op de Nationale Grenscontroledienst om duidelijkheid te scheppen over Alina’s reisdocumenten. Op de website van de omroep staat te lezen dat er tot die tijd geen overeenkomst zal gesloten worden met Pash om Oekraïne te vertegenwoordigen in Turijn.

Spanning op het Songfestival?

Dit onderzoek krijgt extra veel aandacht nu Oekraïne en Rusland op gespannen voet leven. Het is momenteel afwachten of het tot een Russische inval komt. Of het conflict tussen beide landen ook te voelen zal zijn op het komende Songfestival, is nog maar de vraag. Alina Pash zingt namelijk een lied over de oude geschiedenis van haar land. Tijdens haar optreden was een landkaart te zien van Oekraïne, inclusief de Krim als deel van hun land.

play

Advertentie