Lissabon 2018

LISSABON 2018

Laura Groeseneken in 2018 voor België naar Songfestival

VRT koos de jonge zangeres Laura Groeseneken (27 jaar) om België in mei 2018 te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Lissabon. Aan de zijde van Ozark Henry stond Laura de afgelopen jaren op grote binnen- en buitenlandse podia. ‘Gezonde druk is goed’, zegt ze over de grote verantwoordelijkheid die nu op haar schouders rust. Groeseneken, die bij IKEA als visual merchandiser werkt, wil heel nauw betrokken worden bij de hele inzending, van het lied tot en met de visuals op het podium.

Lieven Van Gils had Laura als eerste te gast in zijn talkshow Van Gils & Gasten. Onze kersverse kandidate trakteerde het publiek en de kijkers al meteen op een adembenemend optreden. Ze bracht een Engelstalige versie van het winnende nummer van vorig jaar, Amar pelos dois van Salvador Sobral, en toonde zo aan iedereen wat ze in haar mars heeft. Ook Peter Van de Veire schoof mee aan tafel. Het selectiecomité van VRT volgde het jonge talent al een tijdje en was het héél snel (én unaniem) eens dat Laura de geknipte artieste is voor het Songfestival.

Aan de zijde van Ozark Henry 

Laura Groeseneken (geboren in 1990) is een jonge singer-songwriter uit Leuven. Op muzikaal vlak is Laura al geruime tijd bezig met verschillende muziekprojecten. Zo maakte ze in 2012 indruk tijdens 007 in Concert, waar ze voor de 50ste verjaardag van de James Bondfranchise het nummer Tomorrow Never Dies bracht. Sinds 2014 zingt en speelt Laura bij Ozark Henry. Aan zijn zijde stond ze de afgelopen jaren op grote binnen- en buitenlandse podia.

play

Naast zingen speelt Laura ook melodica en piano, en schrijft ze zelf nummers. Samen met Alex Callier schreef ze het nummer Gravity voor Hooverphonic, dat later zelfs internationaal bekend werd toen het modemerk Cacharel het in zijn reclamecampagne voor parfum gebruikte. Op dit moment werkt Laura aan haar solo-carrière en schrijft ze onder de naam Sennek aan eigen nummers. Voor Lissabon 2018 gaat ze voorlopig onder haar eigennaam zingen, al kan dat nog veranderen. Daarnaast geeft ze les als vocal coach in Het Depot in Leuven. Ze is ook bezig met Belgische mode en houdt  van Scandinavisch design. Laura werkt in het dagelijkse leven dan ook als visual merchandiser bij IKEA. Dat gaat ze tijdens dit avontuur trouwens blijven doen, halftijds.

Onze kandidate sprak vandaag ook al kort met de pers en maakte een zeer gemotiveerde indruk. ‘Ik heb niet lang gewacht om ‘ja’ te zeggen. Wat een enorme kans om naar het Eurovisiesongfestival te mogen gaan voor België. Heel spannend. En nu kan de volgende stap beginnen: samen met VRT op zoek gaan naar het juiste nummer en een passende act. Ik kijk al uit naar die samenwerking en naar het uiteindelijke resultaat.’

Over dat liedje heeft de jonge zangeres al verschillende ideetjes, maar het kan nog alle kanten uit. ‘Ik hou van echte popliedjes, dus mijn liedje kan zowel een ballade als iets uptempo worden, maar ik ga niet dansen. Daar heeft niemand iets aan’, lacht Laura! Ze zou graag meeschrijven aan de song en de VRT zal daar ook op inspelen, door coproducties voor te stellen. ‘Ik had zelfs al enkele schrijfsessies met Ozark, maar dat wil niet zeggen dat de uiteindelijke song daar zal uitvloeien. Een goed liedje moet voor mij oprecht zijn, eerlijk en een beetje drama bevatten’, knipoogt ze. Laura wil ook graag ingestuurde liedjes beluisteren.

Liefde voor songfestival dankzij ‘nonkel Eddy’

De zangeres is zelf ook een liefhebber van het Songfestival. ‘Mijn nonkel Eddy is een erg grote fan van de wedstrijd en hij heeft me de passie doorgegeven. Hij gaat natuurlijk mee naar Portugal. Mijn favoriet liedje? Van 1944 van Jamala kreeg ik echt kippenvel. Ik hou vooral van de recente winnende songs. Voor Groeseneken draait het festival eindelijk weer grotendeels om de liedjes en daar is ze heel blij om, maar ze wil ook veel inzetten op de act. ‘Ik wil graag nauw betrokken zijn bij alles, dus ook bij de podiumsetting en visuals. Dankzij mijn werkervaring weet ik wat werkt!’

Dat wisten Loïc Nottet, Laura Tesoro en Blanche ook, met uitstekende resultaten tot gevolg. ‘Ik besef enorm goed wat voor een druk en verantwoordelijkheid er op mijn schouders rust, maar gezonde druk is volgens mij goed’, zegt ze. Laura zal nu geen interviews meer geven om zich zo samen met VRT te focussen op de volledige inzending voor Lissabon 2018. Spannend!

play

Advertentie