Lissabon 2018

LISSABON 2018EX-DEELNEMERS

Laura Tesoro en Tom Dice in Belgische vakjury Songfestival 2018

De EBU heeft de namen vrijgegeven van de vijf mensen die in de Belgische vakjury zullen zetelen op het komende Songfestival. Er zijn twee ex-deelnemers bij.

De nationale jury werd gekozen door de openbare omroep van elk land zelf, en bestaat uit vijf professionals uit de muziekindustrie. De jury is een mix van personen van verschillende leeftijden en geslacht, en juryleden zijn artiesten, muziekproducers, radio-DJ’s, tekstschrijvers of componisten. Het gaat om Laura Tesoro (Songfestival 2016 met What’s the Pressure), Tom Dice (Songfestival 2010 met Me And My Guitar), zangeres en stemcoach Lady Linn, producer en tekstschrijver Wouter Vander Veken en manager, zanger en muzikant Bob Savenberg. Die laatste is juryvoorzitter, en dat al voor de tweede keer: ook in 2014 zetelde hij al in de Belgische jury. In 1991 stond hij als toenmalig lid van Clouseau ook op het Songfestivalpodium in Rome.

De vijf beoordelen elk nummer op een aantal vlakken: de vocale capaciteiten van de zanger(es), de compositie en originaliteit van het nummer, het optreden, en hun algemene indruk van de act. Dat gebeurt tijdens de jury-optredens, die telkens een dag voor de live-uitzendingen op televisie plaatsvinden. In het geval van België stemt onze jury dus op het jury-optreden op maandag 7 en vrijdag 11 mei. De optredens bekijken ze via een satellietverbinding vanop de VRT.

Leuk weetje: in totaal zullen 215 juryleden stemmen dit jaar – 5 juryleden in elk van de 43 deelnemende landen. In Nederland gaat het om Sharon Den Abel van Within Temptation, Arno Krabman, Robert Ester, Lesley Van der Aa en Gaston Vol, de manager en vader van OG3NE van vorig jaar. Andere bekende namen zijn ex-winnaressen Niamh Kavanagh uit Ierland en Emmelie de Forest uit Denemarken, Bojana Stamenov (Servië 2015), Mary Roos (Duitsland 1972 & 1984), Aminata Savadogo (Letland 2015), Cristina Scarlat (Moldavië 2014) en Guri Schanke (Noorwegen 2007).

Advertentie