Lissabon 2018

LISSABON 2018LISSABON 2018 REPETITIES

Repetitiedag 5 (03/05) – Live updates

Op donderdag 3 mei 2018 vond de vijfde repetitiedag voor het Songfestival 2018 plaats. Het ging om vijftien van de negentien landen uit de eerste halve finale. Het overzicht vind je hieronder, in Belgische tijd: in Portugal is het een uur vroeger.

De repetitie van Finland konden we wegens omstandigheden niet volgen. We kunnen er dus ook geen verslag van uitbrengen op onze website.

Bekijk de Facebook Live van Jonathan en Philip over de repetities van vandaag hieronder:

Repetitiedag 5 (03/05) – Live verslag

Jonathan en Philip overlopen samen met jou de vijfde repetitiedag. Zet je geluid aan en stel je vragen!

Geplaatst door Songfestival.be op donderdag 3 mei 2018

flagAzerbeidzjan

play

Aisel uit Azerbeidzjan en haar delegatie hebben niets gewijzigd aan het optreden in vergelijking met de eerste repetitie. Ze draagt nog steeds hetzelfde witte gewaad dat niet al te veel aan de verbeelding overlaat en loopt de hele tijd op de lichtgevende prisma’s op het podium. Daar wordt ze halverwege het optreden bijgestaan door vier dansers, die in de bridge glitters naar haar lijken toe te werpen door een visueel effect op het tv-scherm. Het is evenwel de zesde persoon in de act die het meeste werk doet, en uiteraard zie je die ook niet: de achtergrondzangeres is zeker in het refrein harder te horen dan Aisel zelf, wat een vraagteken zet bij de vocale capaciteiten van de leadzangeres. X My Heart is een degelijke popsong met potentieel om de finale te halen en daar, in recente Azerbeidzjaanse stijl, een positie in de middenmoot van het klassement weg te kapen.

flagAlbanië

play

Er was een kleine wijziging in het programma: Albanië en IJsland zijn van repetitietijdstip gewisseld omdat de IJslandse delegatie nog vastzat in het verkeer. Daarom volgt Albanië als tweede land vandaag, en komt IJsland pas nadien.

Ook bij Eugent Bushpepa zijn er weinig veranderingen merkbaar. Zijn outfit met scheuren draagt hij nog steeds, het podium wordt nog steeds – zoals bij zovele andere landen – gedomineerd door rood en blauw. Eugent moet er nog steeds op letten dat hij niet te hard knijpt op zijn stem in de climax van het lied op het einde, want dat blijft potentieel eerder afschrikkend voor de modale Songfestivalkijker. Mall is een soort van hymne met groots potentieel, maar deze podiumact opgebouwd als een rockband, laat dat niet eerder uit de verf komen. Een finaleplek voor Albanië is niet onmogelijk, maar ligt evenmin voor de hand.

flagIJsland

play

Als derde in plaats van tweede komt dus Ari Olafsson uit IJsland op. Van spijt tot wie het benijdt: het witte pak met het metrolijnenmotief heeft het gehaald tot de tweede repetitie, en wellicht ook tot op het Songfestivalpodium. Ook verder zijn er bitter weinig wijzigingen. De zanger komt al meer zelfzeker over op het podium in vergelijking met afgelopen zondag, wat zich ook vertaalt in meer toonvastheid. De podiumkleuren zijn nog steeds blauw en rood. De vier achtergrondzangers vormen een mooie visuele touch, zeker in tijden waarin de meeste backings worden verbannen naar een onzichtbare locatie achter het podium, maar ze kunnen de meubelen niet meer redden. We spreken niet met 100% zekerheid, maar de kans dat IJsland voor het vierde opeenvolgende jaar wordt uitgeschakeld in de halve finale, is eerder groot te noemen.

flagBelgië

play

Sennek start nog steeds op de catwalk met een enkele spot op haar gezicht, maar in tegenstelling tot de eerste repetitie heeft ze nu een hand voor haar ogen.  Ook de make-up is duidelijk aangepast en ze ziet er een stuk beter uit op deze manier. De jurk is er nog steeds, maar door de betere belichting komt het geheel veel beter tot zijn recht. Sennek zingt vol beheersing in haar stem en klinkt daardoor krachtig en stemvast. Tijdens het refrein hoor je nu de achtergrondzangers meer en dat geeft een extra dimensie aan het geheel die het nummer ten goede komt. De belichting is duidelijk beter en Sennek staat meer in de schijnwerpers dan in het vage licht dat we tijdens de eerste repetitie zagen. Het geheel komt hierdoor veel sterker en geloofwaardiger over. De performance wordt, in het perscentrum, deze keer ook op beduidend meer applaus onthaald dan tijdens de eerste repetitiedag.

flagTsjechië

play

Mikolas staat terug op het podium, nadat hij na zijn eerste repetitie naar het ziekenhuis moest. Hij had zich toen geblesseerd na zijn gewaagde stunts op het podium. De eerste repetitie verloopt niet vlekkeloos. Eerst maakt hij zelf een fout bij het zingen en bij de tweede poging zijn er problemen met zijn statief, dat volgens de zanger te veel beweegt.

Wat meteen opvalt: zijn outfit ziet er een beetje anders uit én de stem van de mannelijke backing vocal komt veel krachtiger door. Ook bij het optreden van Tsjechië zijn er nieuwe camerastandpunten. De zanger staat dan wel weer op het podium, bewegen verloopt heel stroef. De salto’s en de springende bewegingen zijn verdwenen en de paar keer dat Mikolas zich waagt aan een danspasje loopt het fout en stopt hij af en toe met zingen. Het einde van de act komt voorlopig heel slecht in beeld. Bij de nieuwe pogingen gaat het al een stuk beter en neemt Mikolas de tijd om vrijer te bewegen. Maar goed ook, want dat heeft deze act nodig. Finaleplek lijkt niet in gevaar, maar de drie minuten komen nu minder spectaculair in beeld.

flagLitouwen

play

Na de lunchpauze is het de beurt aan Ieva Zasimauskaite voor haar tweede repetitie. Ze zit nog steeds gehurkt op het podium voor het grootste deel van haar optreden, tot ze in de laatste minuut rechtstaat, naar het bruggetje links op het podium wandelt, en daar in de laatste seconden wordt opgewacht door een man die haar echtgenoot blijkt. De ‘schermtijd’ voor de projecties tijdens het optreden is gevoelig geminderd: ze komen nu veel subtieler in beeld en telkens slechts een seconde, waardoor je ze mist als je even te lang met je ogen knippert. Op deze manier komen ze veel doeltreffender tot hun recht en leiden ze minder de aandacht af van de zangeres, dus dit mag een slimme beslissing worden genoemd van de Litouwse delegatie. Sowieso zat ook het camerawerk al beter, en blijft Ieva vocaal zeer goed voor de dag komen. Of dit totaalpakket voldoende overtuigt en blijft hangen om de finale te halen, dat blijft nog even koffiedik kijken.

flagIsraël

play

Netta uit Israël blijft haar favorietenrol behouden, en daar verandert deze tweede repetitie niet veel aan. De zangeres moet haar stem wat sparen om niet meteen voluit te gaan, maar bovenal is het camerawerk flink verbeterd, wat zorgt voor betere en gepastere beelden. Aan de act zelf is niet veel veranderd: Netta staat omringd door katjes met bewegende bovenpoten in een Aziatische outfit aan haar looper staan, en wordt halverwege bijgestaan door de drie danseressen uit de videoclip die van het bruggetje naar het hoofdpodium gedanst komen. Aan het einde worden er langs beide kanten van de scène zeepbellen losgelaten, al voegen die niet bijster veel toe aan de act. Toy is een lied dat in your face is en niemand onberoerd laat – maar de kans bestaat dat de Aziatische invloeden, de kippengeluiden en de katten zorgen voor een kakofonie-effect, en dat het sommige juryleden en kijkers kan afschrikken. Netta ging trouwens pas bij haar laatste beurt helemaal voluit, maar soms door all the way te gaan is ze buiten adem.

flagWit-Rusland

play

De repetitie begint met Alekseev die oefent hoe hij zijn roos aan de camera moet doorgeven. Heel de act is nog steeds een grote ode aan die roos. Ook zijn danseres, met rood kleed, is weer van de partij. Pijl en boog komen weer in beeld en dat trucje lukt al beter. Alekseev, die tijdens de nationale finale niet erg goed zong, bewijst dat hij wel degelijk toonvast kan zingen. De act stopt opnieuw met focus op de rug van de zanger, die vol met rozen staat. Dit blijft een eerder lachwekkende act, maar het valt op dat alles beter op afgestemd is deze keer. Finale halen niet onmogelijk.

flagEstland

play

Elina had zondag al een vlekkeloze repetitie achter de rug en ook vandaag valt er niks aan te merken op haar prestatie. Het team van Estland is klaar om aan de start te komen in de eerste halve finale en ook het ticket voor zaterdag zou wel eens binnen handbereik kunnen zijn. De sterkte van deze act is dat de indrukwekkende zang en de wel heel speciale jurk van Elina erg goede televisie opleveren. En dat is mooi meegenomen als je deelneemt aan de meest bekeken tv-show ter wereld.

flagBulgarije

play

EQUINOX zet opnieuw een gelikt optreden neer op de tweede Bulgaarse repetitie. Er zijn nog een paar visuele gimmicks aan toegevoegd zoals nieuwe beeldovergangen en effectjes, het ene al nuttiger dan het andere. De vijf artiesten staan nog steeds verspreid over drie platformen op het grote podium en wisselen doorheen het optreden meerdere keren van plaats, wat nogal knullig in beeld gebracht wordt. Het lijkt erop dat Zhana Bergendorff, de enige vrouw van de groep, nog steeds het meeste van haar vocale werk overlaat aan de onzichtbare achtergrondzangeres tijdens dit optreden, maar op haar valt er – net als bij de vier mannen op het podium – bijzonder weinig aan te merken. Bones maakt opnieuw indruk en bevestigt zijn favorietenrol, al kan het geheel mogelijk net iets te gevoelloos en kil overkomen om kijkers en jury’s massaal te laten stemmen om een eerste Bulgaarse zege in de wacht te slepen.

flagNoord-Macedonië

play

Marija en Bojan van Eye Cue overtuigen niet in hun tweede repetitie. Marija heeft een slechte dag qua stem, en haar achtergrondzangeressen kunnen dat helaas niet rechttrekken. De outfits zijn ongewijzigd gebleven, behalve dat de zangeres halverwege haar paarse outfit (wat eerder een vest lijkt dat ze achterstevoren draagt) uittrekt en dan een zo mogelijk nog minder flatteus ensemble ten tonele brengt, dat grijs en roze is en haar figuur nodeloos accentueert. Het hologram-effect en de schermovergangen zijn leuke vondsten en zijn ook leuk op tv, maar het valt te betwijfelen of dat voldoende zal zijn om Macedonië voor het eerst sinds 2012 nog eens in de finale van het Songfestival te krijgen.

flagKroatië

play

Veel act komt er niet kijken bij het optreden van de Kroatische Franka, dus heel veel veranderingen zijn er niet te zien. Nieuwe toevoegingen zijn effecten op het tv-scherm waardoor je Franka soms dubbel ziet. Geen paniek dus, dat is de bedoeling. Naar het einde toe zijn er ook enkele echo’s te horen. Omdat de zangeres helemaal alleen op het podium staat, moet zij proberen alle aandacht naar zich toe trekken. En vandaag zingt en beweegt ze misschien wat over the top. Liedje Crazy zelf heeft nog steeds geen impact en de drie minuten passeren snel. Franka blijft uitstekend zingen, dus de kans is groot dat ze daar veel punten voor zal krijgen. Maar is dat genoeg?

flagOostenrijk

play

De eerste beurt van Oostenrijk moest tot twee keer toe halverwege worden stilgelegd omdat zanger Cesár Sampson bleef vasthangen aan het touw waarmee hij beveiligd staat op het verhoogde platform op het podium. Bij de derde beurt pas verloopt het vlekkeloos. De zanger draagt nog steeds het weinige flatteuze grijze T-shirtje met lange mouwen, en eens hij is neergedaald, begint hij wat rond te wandelen. De achtergrondzangers zijn nog steeds onzichtbaar, maar dragen wel bij tot het lied. De projectie van de zanger wanneer er een breed shot wordt genomen van de zaal, blijft ook overeind, maar waarom is onduidelijk. Al met al een degelijke repetitie van een degelijk lied, maar zonder al te veel positieve of negatieve indruk na te laten.

flagGriekenland

play

Gianna Terzi uit Griekenland zet een ongewijzigd optreden neer in vergelijking met afgelopen maandag. Blauwe achtergrond, wit kleed en witte rook op de vloer van het podium. De zangeres is goed bij stem en zet haar eerder vlakke song met verve en de nodige pathos neer. Er ging een gerucht dat er nog podiumprops geleverd moesten worden en dat die vandaag te zien zouden zijn tijdens de tweede repetitie, maar daar bleek niets van aan te zijn. Oneiro mou mist een grootse climax om de ballade écht te doen opvallen en uitsteken boven het maaiveld van deze eerste sterke halve finale, maar een finaleplek voor Griekenland ligt zeker binnen handbereik.

flagFinland

play

De repetitie van Finland konden we wegens omstandigheden niet volgen. We kunnen er dus ook geen verslag van uitbrengen op onze website. Onze excuses.

Advertentie