Lissabon 2018

LISSABON 2018LISSABON 2018 REPETITIES

Jury halve finale semi 2 – Live updates

Vanavond om 21 uur, Belgische tijd, start de tweede jury halve finale. Tijdens deze show, die niet op televisie uitgezonden wordt, delen de verschillende professionele jury’s de eerste 50% van de toe te kennen punten uit. De landen die in deze halve finale kunnen stemmen zijn, buiten de vandaag deelnemende landen, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het is dus belangrijk dat de kandidaten hier ook al hun beste beentje voorzetten en zoveel mogelijk punten in de wacht slepen. Volg dit artikel voor updates na elk optreden.

flagNoorwegen

Alexander staat er en brengt zijn nummer met het gebruikelijke enthousiasme. Hij is niet de beste zanger van het festival, maar mogelijk wel de beste entertainer. Hij ziet er, acht jaar na Fairytale, nog steeds even charmant en innemend uit en dat gaat hem heel wat punten opleveren. Dit is een duidelijke kandidaat voor een van de top posities tijdens dit festival.

flagRoemenië

De zangeres brengt haar nummer op dezelfde onberispelijke manier als tijdens de repetities. Ze zingt ook deze keer zonder moeite haar nummer de hoogte in. De act blijft vermoedelijk onbegrijpelijk voor het grotere publiek en dit zou wel eens de eerste keer, sinds de invoering van de halve finales, kunnen zijn dat het land niet doorstoot naar de grote finale op zaterdag.

flagServië

De Serviërs brengen hun uptempo Balkan nummer op de manier zoals we van hen gewend zijn na de repetities. De groep klinkt stemvast en staat zelfzeker op het podium. Het jammere aan dit beeld is dat het behoorlijk gedateert is en het is nog maar de vraag of de kijker thuis nog zit te wachten op een bejaarde fluitspeler en een etnisch balkangeluid.

flagSan Marino

Het nummer van San Marino start vrolijk, maar wordt niet zo zuiver gezongen, het rapstukje hoeft er eigenlijk ook niet echt bij, maar dat wordt wel behoorlijk vertolkt. De act met de robots blijft wat infantiel overkomen en kan alleen maar op gelach onthaald worden als de kleinste robot ‘size matters’ naar boven steekt. Een finaleplaats voor San Marino, ondanks de gimmick, lijkt evenwel te hoog gegrepen.

flagDenemarken

Rasmussen staat er en zingt vol overgave en zelfverzekerd. Het geheel is misschien wat te donker en te veel in blauwe lichten gehuld, maar dat doet geen afbreuk aan de act. Een meer dan puike prestatie voor Denemarken, die ongetwijfeld beloond wordt met een finaleplaats.

flagRusland

Wat dient er nog gezegd te worden over Yulia. Tijdens elke repetitie klonk het refrein vals, en de achtergrondzangers tillen het nummer niet bepaald naar een hoger niveau. Tijdens deze uitvoering is dat niet anders en het worden drie heel lange minuten. De act met de twee dansers is nog steeds onbegrijpelijk bij het thema van het nummer. Dit naar een finale sturen zou onrechtvaardig zijn voor alle nummers die zowel in de eerste als de tweede halve finale afvallen, maar het is Rusland en alles is dus mogelijk.

flagMoldavië

DoReDo’s uit Moldavië hebben de grappigste act van dit festival en dat zal beloond worden. De zang zit niet altijd even goed, maar dat is in dit geval bijzaak. Of Moldavië opnieuw een derde plaats kan scoren, of mogelijk nog hoger kan eindigen zal aanstaande zaterdag moeten uitwijzen, maar dat ze daar zullen staan is nu al een zekerheid.

flagNederland

Dat Waylon kan zingen is duidelijk, dat hij plezier heeft op het podium is ook te zien. Hij is een rasartiest en weet hoe hij zichzelf moet verkopen. Het nummer valt op in deze semi finale door zijn eigenheid en anders dan alle anderen te zijn. Over de act is al veel gezegd en geschreven en ook nu klopt het visuele plaatje niet echt, de dansbewegingen passen niet bij het nummer en zijn een beetje storend. Doch dit zal vermoedelijk niet beletten dat we Waylon zaterdag terug gaan zien in de finale.

flagAustralië

Jessica is niet altijd zuiver bij stem geweest tijdens haar repetities en ook tijdens deze show mist ze een aantal noten, desondanks geeft ze het beste van zichzelf en weet als geen ander hoe een publiek te entertainen. Het blijft jammer dat ze alleen op het podium staat en het dansen oogt wat vreemd, maar desondanks verwachten we haar wel in die finale op zaterdag.

flagGeorgië

De jongens van Georgië zingen zuiver en vol overgave. De act zelf stelt nog steeds niets voor en oogt behoorlijk slaapverwekkend. Het is bewonderswaardig dat Georgië voor het eerst in zijn eigen taal zingt, maar jammer genoeg zal dit nummer vermoedelijk enkel in deze halve finale te zien zijn.

flagPolen

Het nummer van Polen is leuk en zeer dansbaar, maar de zanger is absoluut niet stemvast vandaag. Het nummer is catchy en zal ongetwijfeld een groot publiek aanspreken, het wordt ook meer dan behoorlijk in beeld gebracht en de vuurwerkeffecten komen op de juiste momenten. Dit zou een leuk nummer zijn om opnieuw te horen op zaterdag, maar door de slechte prestatie van de zanger gaat dit mogelijk niet zo goed scoren bij de vakjury vanavond.

flagMalta

Vocaal zit het bij Christabelle vandaag niet altijd even goed, de act zit goed in mekaar en de LED schermen, die de Maltese delegatie heeft meegebracht, werken. Het is een act die vooral door zijn visuele aantrekkingskracht bij de kijker zal blijven hangen. Een finaleplaats is niet ver weg voor Malta.

flagHongarije

Of je de muziek van de jongens van AWS nu kan appreciëren of niet, deze act wordt bijzonder goed gezongen en in beeld gebracht. Het nummer spreekt ongetwijfeld een groot publiek aan en gaat zonder twijfel door naar de finale. Mogelijk haalt het daar zelfs een top tien notering.

flagLetland

Laura heeft dit nummer zelf geschreven en zingt het ook meer dan behoorlijk. Ze heeft ook een van de mooiste jurken van het festival, maar het geheel oogt slaapverwekkend en ook de camerabeelden geven geen bijkomende dimensie aan het geheel. Letland in de finale, vermoedelijk niet dit jaar.

flagZweden

Benjamin weet hoe hij de camera moet bespelen, en vocaal zit het ook allemaal goed. Het nummer oogt als een videoclip doordat de zaal niet in beeld wordt gebracht. Je ziet de zanger enkel op en tegen de TL-lampen staan , dit maakt het geheel flashy en eigentijds. Zweden doet ook dit jaar weer mee voor een hoge notering en mogelijk zelfs een zevende overwinning.

flagMontenegro

Het nummer van Montenegro is een ballade van vergane Balkan glorie. De zanger en zijn achtergrondzangeressen weten hoe ze dit nummer vocaal moeten neerzetten en ook visueel is het geheel best om aan te zien.  Het is alleen jammer dat dit nummer zo’n tien jaar te laat komt en daardoor oubollig en absoluut niet vernieuwend klinkt. Dit zien we vermoedelijk niet terug in de finale.

flagSlovenië

Lea Sirk  weet hoe ze dit nummer moet verkopen, het geheel oogt jong en vrolijk. Vocaal zit het allemaal meer dan goed, en tijdens deze jury halve finale doet het publiek goed mee in de ‘onverwachte’ muziekonderbreking. Lea doet nog steeds mee voor een plaats in de finale.

flagOekraïne

Melovin zingt goed en weet hoe hij met zijn mysterieuze ogen de camera moet bespelen. Hij pakt het publiek in en de act tilt zijn nummer naar een hoger niveau zonder belachelijk over te komen. Oekraïne in de finale, zonder twijfel.

Advertentie