Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Bekendmaking finalisten Songfestival wordt dan toch niet vernieuwd

Heisa alom vandaag op sociale media. De manier waarop de finalisten tijdens de twee halve finales van het Songfestival 2023 zouden worden bekendgemaakt, zou veranderen in vergelijking met voorgaande jaren. Ondertussen werd die beslissing al teruggedraaid in een persbericht, dat je ook vindt in dit artikel. Wat de precieze plannen van de EBU waren, wordt in onderstaand artikel toegelicht.

Bij de eerste generale repetitie van de eerste halve finale, op maandagnamiddag, was de pers aanwezig in de Liverpool Arena om de show live mee te volgen. Ook Songfestival.be was aanwezig en zag dat de bekendmaking er anders uitzag dan in andere jaren.

We houden nog wel het nodige voorbehoud; er is immers nog de kans dat er nog wijzigingen komen in aanloop naar de feitelijke liveshow.

UPDATE: ondertussen stuurde de EBU onderstaand persbericht de wereld in. Zoals je kan lezen wordt de wijziging dan toch niet doorgevoerd. Een expliciete reden wordt niet gegeven, maar mogelijks hebben de negatieve reacties op sociale media er wel mee te maken.

Een speciale trap

Belangrijk: de regels an sich blijven ongewijzigd. Tien landen plaatsen zich voor de finale en worden aan het einde van de uitzending door de presentatoren op willekeurige volgorde bekendgemaakt. Exacte resultaten worden niet meegegeven.

De manier waarop die bekendmaking gebeurt, is wel helemaal anders. Alle kandidaten staan op een speciale trap op het podium, in een volgorde waar geen heel duidelijke logica in lijkt te zitten. Het gaat dan enkel om de hoofdartiesten. Wel de zes zangeressen van Vesna uit Tsjechië dus omdat het een groep is die deelneemt, maar wel Käärijä uit Finland zonder zijn dansers.

Vraaggesprekjes

Presentatoren Hannah Waddingham en Julia Sanina maken de finalisten een voor een bekend. De artiest van het betreffende land komt daarop enkele seconden in beeld terwijl hij, zij of die zwaait naar de camera en van het trapje het podium afwandelt. Het beeld alterneert van de artiest tot de greenroom, waar de rest van de entourage zich bevindt. Dat gebeurt vijf keer.

Nadien wordt de bekendmaking van finalisten onderbroken. Presentatrice Alesha Dixon voert vraaggesprekjes met de vijf finalisten, die in een aparte ruimte backstage staan. Aan elke kandidaat werd tijdens de eerste doorloop een vraag gesteld.

Spanning opgedreven

Vervolgens herhalen Waddingham en Sanina het voorgaande proces, dan met de laatste vijf finalisten. Vlak voor de laatste bekendmaking wordt de spanning opgedreven naar een hoogtepunt. De overblijvende landen worden een voor een afgeroepen en er is zelfs een split screen waarop de kandidaten van alle overblijvende landen in een keer te zien zijn. Dat blijft ook zo tot de laatste landnaam is uitgesproken.

Na een tweede ronde van korte gesprekjes backstage met de laatste vijf finalisten, wordt er tot slot nog een groot applaus gevraagd voor de kandidaten die zich niet wisten te plaatsen voor de finale.

Weinig positief onthaald

Op sociale media en in de persruimte is er weinig bijval te vinden voor de voorgestelde wijzigingen. Verschillende journalisten spreken van een ‘schande’, zijn ‘sprakeloos’ en spreken van een gebrek aan respect voor de kandidaten.

Advertentie