Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023ALGEMEENOPINIE

Het verdict van bekende Songfestivalfans: ‘Fins plots een exotische taal’

Het Songfestival, elk jaar opnieuw voer tot discussie onder de miljoenen fans wereldwijd. Les goûts et les couleurs ne se discutent pas is meer dan ooit toepasselijk bij de vele diverse liefhebbers van de wedstrijd. Onze redactie strikte ook een aantal bekende notoire fans van de jaarlijkse wedstrijd en vroeg hun eerlijke mening over de inzendingen in Liverpool.

Onder anderen topdokter, auteur en kersvers vader Guy T’Sjoen, acteur en choreograaf Kristof Goffin en radiomaker bij Joe Jan Bosmans wilden maar al te graag hun ongezouten mening geven aan onze website. We zien een aantal gemeenschappelijke delers bij hun favorieten, zoals de Scandinavische finalisten, Spanje en Frankrijk, maar er zijn ook een aantal verrassingen. Je leest het hieronder.

Guy T’Sjoen: ‘Kippenvel bij Armenië’

Guy T’Sjoen, bekend van ondermeer het programma Topdokters en als auteur van zijn onlangs verschenen boek Fit op 50, is een trouwe fan van het Songfestival. T’Sjoen valt alvast met de deur in huis over de Scandinavische hegemonie dit jaar: ‘Dat het een Scandinavisch feestje wordt, is zeker, zelfs al zijn die drie bijdragen niet echt origineel en zie ik nu al zatte nonkels op trouwfeesten loos gaan op Cha Cha Cha. De horror.’

Het is duidelijk dat de arts niet (helemaal) meegaat in de hype rond Finland, Zweden en Noorwegen. ‘Ook dark horse Oostenrijk ben ik eigenlijk uit het oog verloren‘, aldus Guy.

Evenmin genade voor de inzendingen uit Polen en het gastland dit jaar: ‘De Poolse Blanka heeft hét nummer voor Poolse en Engelse toeristen in een te kleine en te warme discotheek ergens in Benidorm. Dat klinkt niet goed, maar ik geef toe, als de dj Solo, Llamame (Roemenië 2022) en I wrote a song, na elkaar mixt, bestel ik ook die ene tinto de verano mét parapluutje te veel. Spijt, hoofdpijn en een zonneslag de dag nadien verzekerd’, grapt dokter T’Sjoen.

Maar het is niet al kommer en kwel, want voor die andere Blanca heeft hij wél sympathie: ‘Spanje is veel meer uitdagend. Zal Peter Van de Veire straks het grapje Una Paloma Blanca durven maken?’ vraagt T’Sjoen zich af die wel een tegenvallend eindresultaat voorspelt. ‘Net zoals bij dat andere onbegrepen flamencomeesterwerk Quién maneja mi barca van de Spaanse Remedios Amaya in 1983, vrees ik dat Europa niet helemaal zal kunnen volgen, maar Ea Ea blijft dit jaar wel op mijn playlist staan.’

Toch is Spanje niet de absolute favoriete inzending van T’Sjoen. Hij verrast ons met een opvallende persoonlijke nummer één: ‘Future Lover uit Armenië heeft voor mij de twee beste zinnen van het hele festival, samen met een finale die me kippenvel bezorgt. Voor mij gaat de hoofdprijs dit jaar naar I hope our love is quiet outside, but loud inside en I decide to be good, do good, look good.’

Ten slotte krijgt ook Israël goede punten, niet in het minst voor de lyrics: ‘Extra punten en een plaats in mijn top 5 voor de fijne woordmix met femininal, al is de dancebreak van Noa Kirel een te vette knipoog naar die van Chanel in 2022,’ besluit de topdokter.

De uiteindelijke persoonlijke top 5 van Guy T’Sjoen

  1. Armenië
  2. Spanje
  3. Israël
  4. Zweden
  5. Tsjechië

Kristof Goffin: ‘Persoonlijk meer verwacht van Loreen’

Songfestival.be strikte ook fan Kristof Goffin, vooral bekend als Alex uit de televisieserie Dertigers én als bedenker van de legendarische kniezwengel.

Goffin geeft toe wat keuzestress te voelen als we hem naar zijn persoonlijke top 10 vragen, maar het is hem uiteindelijk toch gelukt. ‘Mijn nummers 10 en 9 zijn Oostenrijk en Noorwegen. Catchy en gewoon leuke songs’, klinkt het duidelijk. De acteur is ook onder de indruk van de Portugese Mimicat en haar Ai Coração: ‘Dit lied is verfrissend en brengt een glimlach op mijn gezicht.’

‘Op plaats 7 en 6 zet ik twee landen van de Big 5: het Verenigd Koninkrijk brengt na jaren van ellende voor het tweede jaar op rij een goede song. Ik heb Mae Müller wel nog niet live horen zingen, maar ik geef ze voorlopig het voordeel van de twijfel. Mijn zesde plaats is voor Spanje, ik hou van de folklore, het geklap, de flamenco’, aldus de acteur.

Vooraleer hij zijn gouden en zilveren medailles bekend maakt, deelt Goffin nog zijn andere persoonlijke favorieten uit zijn top 5: ‘Ik vind Oekraïne verrassend sterk! Ik ben zelfs meer fan nu dan van het winnende lied van vorig jaar. Ik hou ook van Zwitserland. Een goede song, niet te veel poespas en goed gezongen. Ook Frankrijk is verrassend leuk en catchy, met veel glitter!’

‘Ten slotte zet ik Zweden dan toch maar op de tweede plaats. Ik vergelijk het misschien te veel met Euphoria, dat ik over de hele lijn beter vond dan Tattoo. De vocals, de act, het lied vond ik in 2012 beter. Mijn verwachtingen lagen wellicht te hoog, dus net geen eerste plaats voor Loreen’, klinkt het bij de acteur.

‘De eerste plaats geef ik aan Finland. Ik was geen fan van het eerste uur, maar na de performance in de halve finale was ik helemaal overtuigd. Catchy, feel good en een refrein dat iedereen doet meezingen. Cha Cha Cha all the way (lacht)!’ besluit Goffin.

Jan Bosman: ‘Fins is plots een exotische taal’

Jan Bosman, presentator bij radiostation Joe, bezorgde eveneens zijn kijk op de zaken. Een aantal weken terug was hij er nog van overtuigd dat Zweden zou winnen, maar zijn mening is de laatste tijd veranderd: ‘Heeft Europa Loreen en haar geweldige Tattoo ondertussen al niet te veel gehoord? Ik denk echt dat die kans bestaat en dat het resultaat in de finale wel eens verrassend zou kunnen zijn.’

Bosman zoekt het alvast niet te ver uit de buurt van Zweden: ‘Ik hoop dat Finland wint! Fins klonk voor mij tot nu toe totaal onverstaanbaar, hard, koud, koel en met overvloedig gebruik van de klinker A. Maar door Käärijä klinkt die taal plots exotisch, dansbaar en hip! Deze zomer zal er op veel fuiven en festivals wild meegebruld worden op Cha Cha Cha‘, voorspelt de radiopresentator.

‘Sinds dinsdag heeft ook Portugal mijn Spotifylijst ingepalmd‘, gaat Bosman verder. ‘Geen winnaar wegens veel clichés op een hoopje, maar Mimicat zorgt er wel voor dat ik zin krijg om tegelijkertijd zes pastéis de Belém in mijn mond te duwen en die met een halve liter porto te overgieten. Feest!‘ klinkt het uitbundig.

Jan Bosman verwacht dat ook Frankrijk de top 5 haalt en ziet het daarnaast rooskleurig in voor onze Gustaph: ‘Fantastische zanger die met recht en rede eindelijk zelf eens op het voorplan staat. Because of You is een toegankelijk nummer dat je snel meezingt. Drie minuten met drie fantastische backings moeten toch voor minstens drie keer twelve points zorgen?’ grapt de radiomaker.

Het gezicht van Joe FM sluit af met een opvallende bezorgdheid: ‘Wat is er toch aan de hand met Ierland? Het heeft er niets mee te maken dat Europa het land geen kans meer wil geven, het is gewoon te basic allemaal. Amper twee finaleplaatsen in de afgelopen tien jaar is echt niet goed genoeg. Ik verwacht beter van een land dat het festival al zeven keer heeft gewonnen‘, besluit Jan Bosman.

Aran Bade: ‘Franse allure en klasse’

We strikten nog kort onze Nederlandse collega Aran Bade, entertainmentdeskundige bij de Nederlandse zender RTL. Net als bij zijn Belgische medefans hierboven schat hij de kansen voor Finland, Zweden, Frankrijk en Spanje hoog in. ‘Finland heeft de winning song, het dak gaat er morgen helemaal af. Leuk dat danser Jesse de act nog een Nederlands tintje geeft (Nederlands danser Jesse Wijnans is een van de dansers, red.)‘, klinkt het heel enthousiast.

‘De Zweedse Loreen is en blijft topklasse. Ze haalt zeker de top 3, waar Tattoo echt hoort. Ook Frankrijk zal hoog eindigen, dat is evident. La Zarra brengt allure en klasse naar het Songfestivalpodium en de staging tilt de zangeres letterlijk naar een hoger niveau. C’est magnifique!‘ aldus Bade.

‘Ten slotte ben ik fan van Spanje en Israël. De Spaanse Blanca Paloma brengt een opzwepende Spaanse sound en de dansjes maken het helemaal af. Topper. Hoewel de Israëlische Noa Kirel goed naar SloMo van Chanel gekeken heeft, zet ze de zaal vanavond helemaal op zijn kop. Ze haalt top 5‘, voorspelt de Nederlander.

Diverse meningen met toch een aantal treffende gemeenschappelijke delers. Wie het ook wordt vanavond, één ding is zeker: het wordt een feest.

Advertentie