Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Liveblog – 1e halve finale Songfestival 2023

Welkom op onze liveblog! Redacteurs Arne en Sven loodsen je doorheen de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2023. Zet je schrap voor een ijzersterke show met kleppers van formaat. Onder meer topfavorieten Loreen (Zweden) en Käärijä (Finland) komen later deze avond aan de beurt. Geniet van het wervelend spektakel, dat zullen wij ook doen. Stay tuned en vergeet niet om geregeld deze pagina te vernieuwen!

Deze editie start met een filmpje waarin een jongetje met een beperking uit Liverpool kijkt hoe Oekraïne vorig jaar het Songfestival won. Vervolgens zien we hoe Liverpool – om de gekende reden – de organisatie van het hele gebeuren binnenrijft. De beelden tonen hoe de stad helemaal in gereedheid gebracht wordt voor hét evenement van het jaar, en dan hebben we het niet over de kroning van King Charles.

Vervolgens krijgen we de M&S Bank Arena te zien, de plaats waar het feestje dit jaar doorgaat. Het jongetje uit het filmpje staat luttele seconden later op het podium (verlicht in de Oekraïense kleuren), tegenover een meisje. De twee voeren een synchroon dansje uit, waarna ze hand in hand over het podium wandelen, richting een grote groep dansers. Ondertussen brengt presentatrice Julia Sanina het lied Mayak ten berde. Ze heeft voor de gelegenheid een jurk van Xena the Warrior Princess geleend.

Na een kleurrijke opening wordt Julia vergezeld door een al even kleurrijke Alesha Dixon en Hannah Waddingham. De drie verwelkomen het publiek en de kijkers in het Engels, Oekraïens en Frans. Wie gehoopt had om de legendarische Graham Norton vanavond op het podium te zien, moeten we teleurstellen. Graham neemt pas in de finale de honneurs als presentator waar.

We maken ons klaar voor de eerste act van de avond. Die eer valt de Noorse Alessandra te beurt.

NOORWEGEN | Alessandra – Queen of Kings

Waw, wat een opener! Kippenvel bij de eerste beelden en klanken van Queen of the Kings. Alessandra begint vocaal sterk, aarzelt daarna eventjes, maar herpakt zich tegen het eerste refrein. Het valt op dat ze in de lagere strofes iets breekbaarder klinkt. Haar dolfijnenkreetje pakt ze wel. Al bij al puike prestatie van de jonge Noors-Italiaanse Alessandra. Stevige opener van deze sterke halve finale. We zien Alessandra zo goed als zeker terug in de finale op zaterdag. 

Chloe Hashemi – EBU

MALTA | The Busker – Dance (Our Own Party)

Dank je wel, lieve jongens van The Busker om ook aan de thuisploeg van de redactie te denken met jullie fijne lyrics: I feel better in my sweater (at home dus). Leuk deuntje, maar de zanger begint heel nerveus en niet heel toonvast. Ook de gekunstelde danspasjes lijken wat geforceerd en van buiten gestudeerd. Er gebeurt ook heel veel op het podium, misschien wel te veel.  Sympathieke gasten, maar het hele gedoe is misschien toch wat over the top. Benieuwd of we de groep zaterdag terug zien. Zo niet, dan amuseren ze zich sowieso in hun sweater op de bank. 

Corinne Cumming – EBU

SERVIE | Luke Black – Samo mi se spava

Luke begint liggend in zijn zogenaamde lelie, de eerste tonen toch relatief aarzelend. Als de beat op gang komt, wordt hij alvast stevig aangemoedigd door de aanwezige toeschouwers. De zanger oogt nerveus en mist ook enkele keren de camera. Er gebeurt ook weer vanalles op het podium dat voor een modale thuiskijker (en ook voor ons) misschien wat te ver gezocht en te complex is. Het is afwachten of Servië de finale haalt. 

Sarah Louise Bennett – EBU

LETLAND |Sudden Lights – Aijā

Een mooie, intieme setting voor de Letten. Het nummer begint met een stevige beat, maar zakt daarna in elkaar tijdens het refrein. Toonvast kunnen we de zanger van de Letse boysband ook allerminst noemen. We missen energie. Ook het publiek reageert koeltjes. De kans dat we Letland zaterdag terugzien, lijkt ons bijzonder klein.

Na de eerste vier acts is het tijd voor een intervalact van presentatrice Alesha Dixon. Ze vermaakt – of probeert dat tenminste – The Busker en Allesandra met een rap-karamellenversje als ode aan het Songfestival, dat na 25 jaar opnieuw de organisatie op zich neemt. We maken ons klaar voor Portugal.

Chloe Hashemi – EBU

PORTUGAL |Mimicat – Ai coração

Wie net als ons overal lookalikes tegenkomt, ziet in deze Mimicat toch wel een beetje de gezichtscontouren van Ella Leyers. Haar verre Portugese nichtje zet alvast een puike en professionele prestatie neer, maar we hebben de zangeres al beter horen zingen. Haar laatste noot pakt ze wel. Portugal blijft traditiegetrouw loyaal aan de eigen taal en cultuur, maar het is toch nog afwachten of dit genoeg opvalt. Mimicat hoeft niet te treuren als het niets wordt. Met hun rode pakjes worden Mimicat en haar dansers ongetwijfeld opgevist door Conner Rousseau voor de verkiezingscampagne van Vooruit

Sarah Louise Bennett – EBU

IERLAND |Wild Youth – We Are One 

Horen wij hier een heel klein beetje Je vais à Rio van Claude François in het begin van het nummer? We gaan in ieder geval niet naar Dublin volgend jaar, want de zanger begint heel aarzelend, nerveus en niet toonvast. Jammer genoeg voor de Ier, betert het er niet op. In het refrein wordt de zanger bijgestaan door de rest van de band, maar het blijft ondermaats. Ook het vuurwerk zal de boel niet redden. Gelukkig is Ierland niet ver en zijn ze snel terug thuis morgen.

Chloe Hashemi – EBU

KROATIE | Let 3 – Mama ŠČ!

Haters van het Songfestival worden op hun wenken bediend bij het zien van Kroatië. De vijf rijpere heren zorgen ongetwijfeld voor de meest carnavaleske act van dit jaar. Als Kroatië doorstoot naar de finale, dan komt dit puur door de act. Zingen kunnen we dit niet noemen. Eerder wat dronkemanspraat van een oude vent in een bruin café vol met sanseveriaplanten.

Chloe Hashemi – EBU

ZWITSERLAND | Remo Forrer – Watergun

Ook hier zien we een lookalike, al kunnen we er de vinger niet helemaal opleggen. Niels Destadsbader met wat bloed van Jan Smit? We zijn er niet helemaal uit, maar waar we wel uit zijn, is dat dit een goed Zwitsers lied is dat rust brengt na het geweld uit Kroatië. Remo begint laag en ietwat aarzelend, maar herpakt zich goed in het refrein. Wij begrijpen niet zo goed de danspasjes; het lijkt de zoveelste artiest die op het Songfestival uit zijn comfortzone gehaald wordt en een choreografie uitvoert die niet altijd authentiek overkomt. De zaal gaat uit zijn dak na het eerste refrein. Hier en daar nog wat vocale uitschuivers van de Zwitser, maar de zaal is overtuigd en reageert enthousiast. Het wordt een dubbeltje op zijn kant. 

Chloe Hashemi – EBU

ISRAEL | Noa Kirel – Unicorn

Noa start in een rechthoekige lichtconstructie en pakt netjes de camera. Vocaal is het best ok, maar een nachtegaaltje kunnen we haar niet bepaald noemen. Toch blijft het een indrukwekkende combinatie van zang en dans. Het is wel duidelijk dat Noa de mosterd, althans visueel, bij de Spaanse Chanel van vorig jaar gehaald heeft. Het zou ons verbazen mochten we de Israëlische zaterdag niet terugzien. En mocht het vanavond toch niets worden voor Noa, dan kan ze met zulke dance moves ongetwijfeld nog solliciteren bij Frank Verstraeten als danseres in z’n nieuwe pop-up club.

Sarah Louise Bennett – EBU

MOLDAVIE | Pasha Parfeni – Soarele şi luna

Een oude bekende voor de fans. Pasha Parfeni brengt een aanstekelijk deuntje, waarbij de zaal uit z’n dak gaat. Vocaal één van de betere zangers deze avond. Leuk detail: één van de maskers uit The Masked Singer werd gerecupeerd voor de man met dwerggroei. We zien Moldavië gegarandeerd terug aanstaande zaterdag.

Sarah Louise Bennett – EBU

Na Moldavië zien we kort enkele beelden van de turquoise loper en een zonovergoten Liverpool. We zijn jaloers op Jonathan en Philip!

ZWEDEN | Loreen – Tattoo

Loreen pakt meteen haar eerste noot terwijl ze wulps onder haar lichtbank kronkelt. Vervolgens veert ze recht en horen we het publiek meezingen. Loreen brengt met gemak en vol overtuiging haar nummer. Dat we de Zweedse en haar lange nagels zaterdag terugzien, wisten we al langer. Dat ze mogelijk deze editie wint, wordt na het zien van deze performance nog reëler. Dit is een kippenvelmoment. Waw!

Corinne Cumming – EBU

AZERBEIDZJAN | TuralTuranX – Tell Me More

Hoeveel pech kan je hebben; na Loreen aan de beurt zijn. De broertjes uit Azerbeidzjan zullen allicht gefoeterd hebben toen ze de startvolgorde zagen. De tweeling begint de act in het zwart-wit en heel ingetogen. En als je zwart en wit mengt, dan krijg je grijs. Enkel hun pakjes zorgen voor wat kleur. Voor de rest kabbelt dit nummer gewoon voort en wordt er ook redelijk belabberd gezongen. Ook na de eerste zenuwen blijven ze de vocale uitschuivers aan elkaar rijgen; het voelt soms heel pijnlijk. De jongens moeten duidelijk nog wat boterhammetjes eten. De hoogtijden van Azerbeidzjan op het Songfestival lijken een beetje voorbij, we zien ze wellicht niet terug zaterdag.

Sarah Louise Bennett – EBU

TSJECHIE | Vesna – My Sister’s Crown

Na de broertjes is het tijd aan de zusjes. Deze meiden komen vocaal alvast sterker voor de dag. Met hun mysterieuze song en dito vlechten pakken ze het publiek in. Ze vullen het grote podium ook goed en pakken één voor één de camera. De samenzang is on point, al lijkt de leadzangeres met momenten een beetje buiten adem. Het zal de pret niet bederven, Tsjechië zien we sowieso terug.

Sarah Louise Bennett – EBU

NEDERLAND | Mia Nicolai en Dion Cooper – Burning Daylight

Na alle commotie de afgelopen weken kijken we vol spanning uit naar de prestatie van Mia en Dion. Het moet gezegd, de twee hebben echt wel hard gewerkt en dat horen we. In deze halve finale werd al veel vals gezongen, maar daarop kunnen we Mia en Dion niet betrappen. De twee staan er en brengen de beste versie die we al gehoord hebben. We duimen dat Nederland doorstoot, want dat verdienen ze écht wel.

Sarah Louise Bennett – EBU

FINLAND | Käärijä – Cha Cha Cha

De hulk uit Finland start zijn act op een palletbox, waaruit even later roze dansers tevoorschijnkomen zoals Grieken uit het paard van Troje. De Fin zet de zaal in lichterlaaie en vermaakt zich kostelijk. Cha Cha Cha werkt enorm aanstekelijk. We houden ook van de menselijke duizendpoot die hij met zijn dansers vormt. Dit wordt ongetwijfeld de grootste concurrent voor Loreen. Machtige afsluiter van deze sterke eerste halve finale.

Sarah Louise Bennett – EBU

Uitleg televoting

En daar zijn de drie kleurrijke presentatrices weer die uitleg geven over de heel belangrijke televoting. Zoals bekend kunnen enkel de kijkers stemmen in de halve finales; er zijn geen jury’s meer zoals dat jarenlang het geval was. We zien een recap van alle liedjes van vanavond, van Noorwegen tot Finland. Vanuit België kan je niet stemmen aangezien ons land niet deelneemt in deze halve finale. Onze Nederlandse lezers kunnen dat uiteraard wel.

Pauze-acts

Na de optredens is het tijd voor de recaps en een rist pauze-acts. Eerst is er een emotioneel en geslaagd duet van Rebecca Ferguson, een zangeres uit Liverpool, en de Oekraïense ex-Songfestivalzangeres Alyosha. Rita Ora zingt een medley, waarna een grappig filmpje wordt uitgezonden waarin wordt teruggeblikt op de Britse en Oekraïense Songfestivalgeschiedenissen en hun hemelsbrede verschillen.

De lijnen zijn gesloten!

Weldra worden de resultaten bekendgemaakt.

Alesha praat even met Timur Miroshnychenko, de Oekraïense commentator die dit jaar ook bij de turquoise carpet mee kandidaten interviewde. Nadien is er een heel random verschijning van Dustin the Turkey, die voor Ierland in 2008 ten onderging. Daarna volgt een spelletje Qualify or not tussen ex-winnaar Måns Zelmerlöw en de Portugese ESF-presentatrice Filomena Cautela.

Big Five

We krijgen alvast een voorsmaakje te zien van Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze drie landen behoren tot de zogenaamde Big Five en zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale aanstaande zaterdag. Duitsland wordt vertegenwoordigd door Lord of The Lost, Frankrijk door La Zarra. Marco Mengoni vertegenwoordigt voor de tweede keer de Italiaanse driekleur. De artiesten slaan een praatje met Alesha Dixon terwijl we dertig seconden uit hun repetitie te zien krijgen. Op basis hiervan blijven we nog wat op onze honger zitten. Geen van de drie nummers barst van originaliteit.

De resultaten komen eraan. Dat bevestigt Martin Österdahl. Spannend!

De finalisten

De tien finalisten zijn bekend!

  1. Kroatië
  2. Moldavië
  3. Zwitserland
  4. Finland
  5. Tsjechië
  6. Israël
  7. Portugal
  8. Zweden
  9. Servië
  10. Noorwegen

Onze Noorderburen zien we zaterdag niet terug. Ook voor Azerbeidzjan, Ierland, Letland en Malta is de eerste halve finale het eindstation. Wij sluiten hier de liveblog af. Morgen nemen Jonathan en Philip de fakkel over voor de volgende generale repetitie. Fijne nacht en nog veel Songfestivalplezier!

Advertentie