Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Loreen met ‘Tattoo’ nu al in top twintig Ultratop, hoe bijzonder is dat?

Anderhalve maand voor het Songfestival in Liverpool doorgaat staan er nu al twee inzendingen genoteerd in de hogere regionen van de officiële Vlaamse hitlijst: Gustaphs Because of You én Loreens Tattoo. Waaraan ligt dat en mag dat een voorbode voor Songfestivalsucces genoemd worden?

Twee weken na haar overwinning in Melodifestivalen staat Loreens nieuwe song al bovenaan de hitparade in eigen land, met momenteel ook al topnoteringen in de lijsten van buurlanden Finland en Noorwegen.

Maar ook bij ons is er nu al succes: in de recentste editie van de Vlaamse Ultratop 50 op het moment van publicatie komt Tattoo uit het niets binnen op #19. In de Waalse versie is er vooralsnog geen notering te bespeuren. Opvallend: bij commercieel radiostation Qmusic werd Tattoo al gebombardeerd tot Q-Topschijf van de week.

Update: in de week van 3 april stond Tattoo op #7 in de Vlaamse Ultratop 50. Een week nadien was de Zweedse song alweer gezakt naar #18.

Gina G

Volgens Sam Jaspers, gewezen Ultratop-directeur en muziekexpert, mag dat zeldzaam worden genoemd. Voor een ander voorbeeld van een buitenlandse Songfestivalsong die al voor de editie plaatsvindt in de Vlaamse hitlijst genoteerd staat, moet hij ruim een kwarteeuw terug in de tijd keren:

‘Gina G stond bij ons in de top 50 de week voor het Songfestival. Dat nummer zat hier de weken voordien al volop op de radio en was al een kleine hit op de dag van de finale’, aldus Jaspers aan Songfestival.be.

Hij verwijst naar de Britse inzending uit 1996, Ooh… Aah… Just a Little Bit. Die werd pas 8e op het Songfestival in Oslo maar groeide uit tot een grote hit in verschillende landen waaronder het onze. De week voor de editie van 1996 kwam de song al binnen op #35 in de Vlaamse hitlijst, met in juli dat jaar een zesde plek als piek.

Streaming versnelt

Waarom het zo zeldzaam is dat nummers voor het Songfestival al hitparadenoteringen halen, legt Jaspers uit: ‘Vroeger mochten de nummers niet internationaal commercieel beschikbaar zijn voor het festival. Meestal kwamen de winnaar en eventueel een paar andere nummers snel daarna de charts binnen.In bijvoorbeeld de jaren ‘70 zaten de belangrijke singles allemaal klaar om snel in de winkel te belanden.’

‘Er was ook wel een tijd dat er voor ons minder evidente winnaars waren, zoals Dima Bilan en Marija Šerifović (de winnaars van 2008 en 2007 voor Rusland en Servië, red.). Het duurde dan te lang tussen de overwinning en het maken van deals tussen plaatselijke platenfirma’s en buitenlandse distributeurs. Mede daarom werden dat geen grote hits bij ons.’

‘Dankzij streaming, denk aan iTunes, loopt het op dat vlak erg snel nu. Alles mag ook veel sneller uitkomen. Daardoor dat Loreen het nu al goed doet en ook Marco Mengoni in de week van Sanremo bij ons en in andere landen in de iTunes-top 50 stond.’

‘Link met Euphoria’

Volgens Sam Jaspers mag het vroege succes van Tattoo in onze en andere hitparades een goede voorbode genoemd worden voor succes op het Songfestival zelf in mei: ‘Het nummer slaat duidelijk erg aan. Het helpt natuurlijk wel dat het Loreen is en er dus al een link met Euphoria is. Wellicht zou het met een hier onbekende artiest niet zo snel gegaan zijn.’

Ter vergelijking: ook Euphoria, waarmee Loreen elf jaar geleden het Songfestival in Bakoe won, kwam pas nadat die zege beklonken was in de Ultratop 50. Dat geldt ook voor andere recente winnaars die grote hits werden in de Vlaamse hitlijst, zoals Heroes van Måns Zelmerlöw uit 2015, Arcade van Duncan Laurence uit 2019 en Zitti e buoni van Måneskin in 2021, die alle drie op #2 piekten.

En de Belgische inzending?

Intussen doet ook onze eigen inzending het uitstekend in de Ultratop 50. Because of You piekte in januari, kort na de overwinning in Eurosong, op de derde plek. Ruim twee maanden later staat onze eigen inzending op het moment van schrijven nog steeds op een niet onaardige elfde plek in de hitlijst geparkeerd.

In onderstaande tabel zie je de behaalde topposities van alle Belgische Songfestivalinzendingen uit de 21e eeuw, in zowel de Vlaamse als Waalse Ultratop. Elf ervan haalden de top drie van de lijst in het noorden van België, tegenover slechts vijf in het zuidelijke deel. In beide Belgische lijsten behaalden verschillende songs enkel de tipparades.

 Deelnemer(s)LiedPiek VlaanderenPiek Wallonië
2002Sergio & The LadiesSister3Geen notering
2003Urban TradSanomi33
2004Xandee1 Life1Tip
2005Nuno ResendeLe grand soirTip23
2006Kate RyanJe t'adore111
2007The KMGsLove PowerTipGeen notering
2008IshtarO julissi1Geen notering
2009CopycatCopycatGeen noteringTip
2010Tom DiceMe and My Guitar11
2011Witloof BayWith Love BabyTip50
2012IrisWould You19Geen notering
2013Roberto BellarosaLove Kills156
2014Axel HirsouxMother732
2015Loïc NottetRhythm Inside11
2016Laura TesoroWhat's the Pressure2Tip
2017BlancheCity Lights12
2018SennekA Matter of Time9Tip
2019EliotWake Up3527
2020HooverphonicRelease Me21Tip
2021HooverphonicThe Wrong Place127
2022Jérémie MakieseMiss You13

Advertentie