Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023FP-NONNL-SIDE

Loreen meteen na overwinning: ‘Ik ben overdonderd, dit is surreëel’

Net na haar tweede overwinning op het Eurovisiesongfestival stond de Zweedse Loreen de pers te woord in Liverpool. ‘Ik ben overdonderd, dit is echt surreëel’, waren de eerste woorden van de zangeres.

‘Kun je me morgen nog eens vragen hoe het met me gaat?’, grapte Loreen toen een journalist polste naar haar eerste indrukken na de zege. ‘Het is overweldigend, maar ik voel me gewoon ontzettend dankbaar‘, klonk het.

Geschiedenisboeken 

De overwinning van Loreen is een mijlpaal in de lange Songfestivalgeschiedenis: de Zweedse zangeres is na de Ier Johnny Logan de tweede artiest die de liedjeswedstrijd twee keer kan winnen en ook de eerste vrouwelijke performer. Daarnaast zorgt Loreen voor de zevende overwinning van Zweden op het Songfestival, een evenaring van het record van Ierland.

Vragen omtrent deze historische gebeurtenissen beantwoordde Loreen nogal vaag: ‘Ik ben trots, trots op jullie allemaal. Tattoo gaat over belangrijke waarden zoals hoop, veerkracht, zelfliefde. Jullie hebben hierop gestemd, dus ik ben trots op jullie allemaal.’

Er werd nog even gehint naar een mogelijke samenwerking met Mister Eurovision himself, Johnny Logan. ‘Wat als hij niet wil?’, grapte Loreen. ‘We zullen zien, dan gaan we voor een ballad‘, knipoogde ze.

Euphoria was het maanlicht, Tattoo het zonlicht’

Uiteraard werd ook teruggegrepen naar haar eerdere overwinning van 2012, toen ze met Euphoria het goud wegkaapte in Bakoe. De belevenis in Liverpool was toch helemaal anders voor Loreen: ‘In 2012 was alles nieuw en was ik een naïef meisje dat niet wist wat te verwachten. Intussen maak ik al elf jaar deel uit van deze Eurovision community, ik ken zoveel mensen in deze wereld. Ik voel zoveel verbinding‘, aldus Loreen.

‘Ook qua performance en lied is het een ander gegeven. Euphoria was een mysterieuze, donkere song. Ik stond ook letterlijk in de duisternis, je kon amper mijn ogen zien. Tattoo brengt licht en hoop. Mijn twee deelnames zijn yin en yan. Euphoria was het maanlicht, Tattoo is het zonlicht’, klonk het spiritueel.

Loreen sluit niet uit dat ze nogmaals naar het Eurovisiepodium zou terugkeren: ‘Het is een competitie, maar eigenlijk draait het allemaal om creativiteit. Als je het voelt, als dat idee er is, waarom niet ? Maar ik ga nu wel eerst even bekomen en een goed glas wijn drinken‘, lachte de Zweedse winnares.

play

‘Nagels zijn iets nomadisch en versterken mijn bewegingen’

De vraag die al een tijdje op vele lippen gebrand staat bij vele fans en kijkers, is wat de betekenis is van de bijzonder lange nagels van Loreen in haar performance: ‘Het is iets nomadisch, iets spiritueels. Ze versterken mijn bewegingen, ze komen meer tot uiting op die manier’, verklaarde ze.

‘Vooral sereniteit vooraf, geen extra druk’

Al na haar eerste optreden in Melodifestivalen in februari werd Loreen meteen gebombardeerd tot topfavoriete voor de eindwinst in Liverpool. Ze won nadien de ene poll na de andere die de vele fansites organiseerden in aanloop naar het Songfestival. ‘Die wedstrijdjes vooraf gaven me eigenlijk geen extra druk, maar juist een vorm van sereniteit.’

De zangeres verklapte ook nog haar rituelen voor zo’n belangrijk optreden als het Songfestival: ‘Ik mediteer heel veel en ik luister vaak naar traditionele muziek uit het Atlasgebergte (Loreen heeft Marokkaanse roots, nvdr.). Daardoor word ik gefocust en geraak ik in mijn flow.’

Primeur: Europese tour vanaf november

Loreen won nog maar net een nieuwe Songfestivaltrofee, maar de aanwezige journalisten polsten al naar the next step. De zangeres loste alvast een primeur waarvan we niet zeker zijn of het de bedoeling was dat ze dit nu al zou doen: ‘Ik ga nieuwe muziek maken en er komt een Europese tour vanaf november. Geen idee of ik dit al mocht zeggen. Mijn management zal me vermoorden’, grapte Loreen nog. ‘Je zal me vooral vinden waar er vreugde en geluk is de komende tijd’, besloot de zangeres alweer in de spirituele sfeer.

We zijn benieuwd of Loreen tijdens haar Europese tour ook België aandoet. Wordt vervolgd.

Advertentie