Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Loting halve finales Songfestival op 31 januari

Over de tickets is nog niets geweten, ook hoe het podium eruit zal zien is nog een mysterie en het merendeel van de liedjes moet nog gekozen worden, wel weten we nu dat de loting van het komende Eurovisiesongfestival plaatsvindt op dinsdag 31 januari. In de St George’s Hall zullen presentatoren AJ Odudu en Rylan de traditionele handover en allocation draw in goede banen leiden. Ook de slogan en het thema worden dan bekendgemaakt.

De show zal starten om 20.00 uur Belgische tijd en wordt uitgezonden op zowel het officiële YouTube-kanaal van het Songfestival als op BBC Two. Eerst vinden wat traditionele plichtplegingen plaats met de vorige gaststad die een insigne hangt aan een enorme sleutelhanger, om die door te geven aan de nieuwe gaststad. Daarna volgt de loting voor de halve finales. Die werd voor het eerst gehouden in 2008 om te vermijden dat landen die elkaar vaak punten geven in dezelfde halve finales zitten. Daartoe worden de landen onderverdeeld in zes potten. De deelnemende landen kunnen wel een verzoek doen, dat dan bekeken wordt door de Reference Group.

Assistentie

Nog tijdens de loting wordt bepaald in welke landen de Grote Vijf en het gastland, die automatisch geplaatst zijn voor de finale, stemmen. Dit jaar is het gastland dus het Verenigd Koninkrijk in plaats van Oekraïne, dat dankzij de overwinning vorig jaar ook meteen naar de finale mag. De presentatoren zullen tijdens de loting geassisteerd worden door een aantal leden van een lokale school en Oekraïners die in Liverpool verblijven sinds de oorlog in hun land.

Advertentie