Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Repetities Songfestival 2023 in Liverpool – Maandag 1 mei

Welkom bij ons overzicht van het reilen en zeilen in en rond de Liverpool Arena. In dit artikel updaten we je over alle repetities, en ook andere nieuwtjes, zodra beschikbaar. Ververs dit artikel dus geregeld om op de hoogte te blijven van de laatste verwikkelingen in Songfestivalland.

Op de tweede repetitiedag zien we de vijf resterende acts uit de eerste halve finale aan het werk. Daarna volgen nog vijf artiesten die in de tweede halve finale aan de beurt komen. Het is vooral uitkijken naar Mia & Dion en Gustaph.

Deze artiesten zien we vandaag aan het werk:

Israël | Noa Kirel – Unicorn

Noa Kirel was de eerste artiest die vorig jaar al bekendgemaakt werd. Ook vandaag mag de Israëlische de spits afbijten met haar nummer Unicorn. Het belooft alvast een spektakel te worden met veel kunst-, vlieg- en vuurwerk! Noa Kirel en haar vier dansers halen hun meest sexy dance moves naar boven en kronkelen wulps over het podium. De heteroseksuele mannen onder ons worden ook op hun wenken bediend, Noa sluit haar act af in enkel ondergoed en laarsjes.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Israël

@eurovision We DEFINITELY saw her dance 🦄 🇮🇱 #Eurovision2023 #Eurovision @Noa Kirel ♬ original sound – Eurovision

Azerbeidzjan | TuralTuranX – Tell Me More

Na het spektakel van Israël is het tijd voor een rustmoment op het podium. De broertjes Tural en Turan uit Azerbeidzjan staan nogal vrij statisch op een hartvormig podium. Met hun psychedelische hemdjes worden we teruggekatapulteerd naar de seventies. Het oogt allemaal heel aandoenlijk, maar of dit zal volstaan om de kijkers te overtuigen is nog maar de vraag. Bookmakers voorspellen een laatste plaats in de eerste halve finale… en dat zou zomaar even kunnen.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Azerbeidzjan

@eurovision All you need is love 💚🇦🇿 #Eurovision2023 #Eurovision @Tural Turan ♬ original sound – Eurovision

Tsjechië | Vesna – My Sister’s Crown

In de officiële videoclip van Vesna zien we de zes dames in een bont allegaartje van stijlen en kleuren. Voor hun optreden in Liverpool is er meer uniformiteit, de dames zien er met hun paardenvlecht en lichtroze plunjes als zusjes uit. Dat verwacht je ook met een titel als My Sister’s Crown. Op de LED-schermen worden flarden uit het nummer geprojecteerd, zoals We’re not your dolls. Vesna wil duidelijk een statement maken in Liverpool. Op basis van de korte TikTok-snippet klinkt het ook vocaal niet slecht, maar de preview blijft vooral beperkt tot de stukjes waarin de meiden samen zingen.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Tsjechië

@eurovision Slavic sisterhood 🇨🇿✊ #Eurovision2023 #Eurovision @Vesna ♬ original sound – Eurovision

Nederland | Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

We zijn oprecht blij om te zien dat Mia en Dion hun zelfvertrouwen teruggevonden hebben. De twee stralen vlak voor ze het podium opgaan. Recycling is tegenwoordig best wel een dingetje, zoals onze Noorderburen het zeggen. De mouwen van Dion zijn dan ook gerecupereerd in de outfit van Mia. Met behulp van de mistmachine wordt een zeer dromerige, intieme sfeer gecreëerd. Het puike camerawerk zorgt voor de finishing touch. Wie deze twee vooraf kansloos achtte, kan misschien toch nog verrast worden volgende week dinsdag.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Nederland

@eurovision Haunting, mesmerising, and enchanting stuff from Mia & Dion 🥺🧡 #Eurovision2023 #Eurovision @Mia Nicolai @Dion Cooper ♬ original sound – Eurovision

Finland | Käärijä – Cha Cha Cha

Käärijä uit Finland krijgt de eer om de eerste halve finale af te sluiten en de zaal in lichterlaaie te zetten. Weinig wijzigingen in de act van de Fin. Hij draagt opnieuw zijn – intussen legendarische – groene bolero en ook de dansers hebben hun roze pakjes weer aangetrokken. Käärija start zijn nummer in een groten houten palletbox, die hij daarna beklimt. Net zoals in de nationale finale vormt hij met zijn dansers een soort van menselijke duizendpoot die over het podium kronkelt. Het is allemaal heel gek, maar we worden er instant vrolijk van!

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Finland

@eurovision It was crazy. It was party! 🎉🇫🇮 #Eurovision2023 #Eurovision @Käärijä ♬ original sound – Eurovision

Denemarken | Reiley – Breaking My Heart

De jonge Reiley uit Denemarken trapt volgende week donderdag de tweede halve finale af. Dat doet hij niét in de outfit waarin we hem vandaag aan het werk zagen. ‘Die is momenteel nog niet klaar, maar hoop ik wel te kunnen aantrekken voor de tweede repetitie’, laat Reiley weten. De jonge snaak brengt een heel poppy nummer, wat zich ook vertaalt in de kleuren en visuals. De Deen beweegt zich voort in een drieledige draaiende structuur, die telkens een andere kamer voorstelt. Vocaal lijkt de zanger wel nog wat zoekende te zijn. Het wordt wellicht kantje boordje dit jaar voor Denemarken.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Denemarken:

@eurovision Dazzling Denmark ✨🇩🇰 #Eurovision2023 #Eurovision @Rei ♬ original sound – Eurovision

Armenië | Brunette – Future Lover

Brunette uit Armenië start haar nummer liggend op een hellend podium. Het is ons een raadsel hoe de zangeres überhaupt kan blijven liggen. Doorheen het nummer worden er kleurrijke visuals op het podium geprojecteerd. De Armeense zingt loepzuiver en zet een overtuigende performance neer. ‘Ik was heel emotioneel’ klinkt het na afloop van de repetitie. Hebben we een dark horse in de race?

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Armenië

@eurovision Brunette decided to be good…and she did good! 😍🔮🇦🇲 #Eurovision2023 #Eurovision @Brunette ♬ original sound – Eurovision

Roemenië | Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

Vlak voor Gustaph aan de beurt is, zien we Theodor Andrei uit Roemenië aan het werk. De 18-jarige Roemeen verschijnt in een knalgele blazer en dito shorts op het podium. Theodor lijkt een Pokémonfan en draagt zelfs Pikachu-kousen. De live-versie van D.G.T. (Off and On) bestaat uit twee delen. Eerst horen we een akoestische versie met enkel een gitaar, daarna barst het lied los in een rockversie, waarin de Roemeen al zijn energie kwijt kan. Theodor verdrinkt wel een beetje in de drukke visuals op het grote podium. Het is en blijft een eigenzinnige inzending van de Roemenen, dit kan alle kanten op.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Roemenië

@eurovision Yes to the yellow, yes to the Pikachu socks, yes to Theodor 💛🇷🇴 #Eurovision2023 #Eurovision @Theodor Andrei ♬ original sound – Eurovision

België | Gustaph – Because of You

En dan is het eindelijk zover, het moment waar we al de hele dag naar uitkijken. Gustaph betreedt voor de eerste keer het grote podium in Liverpool. De zangdocent uit Leuven ziet er heel rustig en gefocust uit. Gustaph draagt een strak pak met witte en roze tinten en een grote witte hoed. De jas die hij draagt is nog niet het definitieve ontwerp, maar lijkt er wel op. De creatie is van de hand van Walter Van Beirendonck. Danser PussCee draagt eveneens een witte outfit, maar van Milaga Designs. De backings Chantal, Monique en Sandrine zijn gekleed door het Antwerpse modemerk Essentiel. Het ziet er alvast allemaal heel stijlvol uit.

Op het podium staat een grote zwarte trap, waarvan Gustaph gretig gebruik maakt. Op de achtergrond zien we gelijkaardige visuals als tijdens de finale van Eurosong in januari. De witte outfit van de zanger contrasteert mooi met die van de backings en de achtergrond. Ook vocaal loopt het allemaal vlotjes, maar daar maakten we ons – eerlijk gezegd – allerminst zorgen om. De zanger haalt met gemak de hoge noten. Gustaph steeg de afgelopen dagen al enkele plaatsen bij de bookmakers en we verwachten dat hij dat in de komende dagen nog zal doen.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet België

@eurovision The party gets started in Liverpool and it’s all because of YOU Gustaph 🤩🇧🇪 #Eurovision2023 #Eurovision @Gustaph ♬ original sound – Eurovision

Cyprus | Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

Andrew Lambrou mag de tweede repetitiedag in Liverpool afsluiten. De gespierde hunk van Down Under verschijnt in een zwarte top met niks onder op het podium. Er zijn ergere dingen om naar te kijken, denken we dan. Als we dan toch even onze ogen moeten afhouden van Andrew, laten we dan nog even de visuals bekijken. Eerst zien we vlammen, daarna een waterval. Het was afwachten of de begeerlijke zanger ook live de hoge noten haalt, maar daar lijkt hij in te slagen. Cyprus naar de finale, een even grote zekerheid als de heruitzendingen van F.C. De Kampioenen op het vernieuwde VRT1 komende zomer.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Cyprus

@eurovision Red lights, flashes, Andrew Lambrou rises out of the ashes ☄️🇨🇾 #Eurovision2023 #Eurovision @Andrew Lambrou ♬ original sound – Eurovision

Advertentie