Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023ALGEMEEN

San Marino: 25 februari finale bijgestuurde nationale voorronde

SMRTV, de omroep van staatje San Marino, gebruikt ook in 2023 nationale preselectie Una Voce per San Marino. De grote live-finale staat gepland op 25 februari 2023. Er is gesleuteld aan het concept van de voorronde. Zo zal er volgend jaar geen aparte categorie zijn voor gevestigde waarden die meteen in de finale staan.

Doet de rodeostier op het podium in Turijn een belletje rinkelen? Bovenop het mechanisch beestje zat Achille Lauro. Hij had in 2022 de vernieuwde voorronde van San Marino gewonnen. Ondanks het missen van de grote finale keert Una Voce per San Marino in 2023 gewoon weer terug. Eind februari wagen 60 – door een jury verkozen – artiesten hun kans in de halve finales: drie shows met internationale kandidaten, en een show met enkel en alleen talent uit San Marino zelf. Op die manier zouden op zijn minst vier lokale talenten in de grote finale moeten staan. Die gaat door op 25 februari 2023. Net als bij de vorige editie zullen ongeveer twintig finalisten live vanuit het Teatro Nuovo in San Marino strijden voor een plaatsje op het Songfestivalpodium.

Voorkeursbehandeling

De audities starten zelfs in oktober al. Iedereen uit welk land dan ook mag zich inschrijven in de hoop het staatje te vertegenwoordigen op het Songfestival. Je moet er wel voor sparen: je inschrijven kost 100 euro en na 29 september zelfs 150 euro. Artiesten uit het staatje zelf krijgen korting en betalen maar 50 euro.

Toch is er ook gesleuteld aan het concept van de voorronde. Vorig jaar namen negen onbekende talenten het op tegen negen gevestigde waarden, een idee à la Sanremo in Italië. Bekende koppen mogen volgend jaar nog steeds deelnemen, al zullen deze artiesten hoe dan ook moeten deelnemen aan de halve finales. Terwijl de gevestigde waarden – zoals Achille Lauro zelf – in 2022 meteen in de finale aantraden. SMRTV houdt wel een voorkeursbehandeling achter de hand. De omroep kan beslissen om bepaalde artiesten niet te laten deelnemen aan de audities, terwijl de onbekende kandidaten die fase wel succesvol moeten doorlopen.

Advertentie