Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Vanavond: 1e halve finale Songfestival 2023

Vanavond vanaf 21.00 uur vindt vanuit het Britse Liverpool de eerste halve finale van het 67e Eurovisiesongfestival plaats. Vijftien landen nemen deel en strijden om tien plekken in de finale. Rond 23.00 uur is de uitslag bekend.

Oekraïne won het Songfestival vorig jaar met Stefania van de groep Kalush Orchestra. Maar de huidige toestand in het land maakt de organisatie van een internationaal liedjesfestijn onmogelijk. De Britse omroep BBC, die vorig jaar tweede werd, nam de touwtjes in handen en maakt er een Brits-Oekraïense co-productie van.

Het publiek beslist

Voor het eerst sinds 2007 wordt de uitslag van de halve finale volledig bepaald door het publiek. In de vijftien deelnemende landen, Duitsland, Frankrijk en Italië kunnen kijkers thuis meestemmen. Daarnaast is er een nieuwe internationale televoting die online wordt gehouden. Een kredietkaart hebben geregistreerd in een land dat niet deelneemt aan het Songfestival 2023 is vereist om geldig te kunnen stemmen. Dat betekent dat stemmen vanuit België in de praktijk bijna onmogelijk is. De internationale televoting telt mee voor de punten van één land. In totaal worden dus negentien puntensets van een tot en met twaalf uitgedeeld.

Het is uitkijken naar de twee topfavorieten bij de bookmakers, de Zweedse ex-winnares Loreen en de Fin Käärijä. Ook het Nederlandse duo Mia Nicolai en Dion Cooper moet vanavond aan de bak.

Presentatie en gastoptredens

De presentatie is in handen van een vrouwentrio: de Britse zangeres Alesha Dixon, de Britse actrice Hannah Waddingham en de Oekraïense zangeres Julia Sanina.

Sanina brengt de openingsact. Tussen de deelnemende songs en de uitslag door zien we Alyosha, die in 2010 tiende eindigde op het Songfestival in Oslo voor Oekraïne met Sweet People, in duet met de Britse zangeres Rebecca Ferguson. Ook Rita Ora treedt op, met een medley van haar grootste hits en haar nieuwe single Praising You.

Uitzendingen

VRT1 voorziet vanaf 20.55 uur een korte introductie met een overzicht van de belangrijkste kandidaten. Die wordt gepresenteerd door vaste commentator Peter Van de Veire. NPO1 zendt vanaf 20.33 uur al een voorbeschouwing uit, gemodereerd door Rik van de Westelaken. Cornald Maas en Jan Smit zijn opnieuw de Nederlandse commentatoren.

Daarnaast is de liveshow van vanavond ook online te volgen via streamingdiensten VRT MAX en NPO Start, evenals via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival zelf.

De kandidaten van vanavond (op startvolgorde):

Advertentie