Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Vanavond: loting halve finales Songfestival 2023

Vanavond weten we aan welke van de twee halve finales Gustaph zal deelnemen tijdens het 67e Eurovisiesongfestival en met welke landen hij mag strijden voor een plek in de finale! Vanaf 20.00 uur vinden namelijk de handover en allocation draw plaats. In ons artikel bereiden we je alvast voor. Wat mag je vanavond verwachten en waar is de loting live te volgen?

De logo en het thema zijn gisteren al bekend gemaakt. United by Music geldt als slogan voor het aankomende Songfestival. We zullen niet alleen de loting kunnen volgen, vanavond vindt ook de handover plaats vanuit de St George’s Hall in Liverpool. Burgemeester van Turijn, Stefano Lo Russo, zal de officiële sleutels van het Eurovisiesongfestival overdragen aan Joanne Anderson, de burgemeester van de gaststad van dit jaar.

De loting

Naast deze sleuteloverdracht zal er dus ook geloot worden voor de indeling van de twee halve finales, die zullen plaatsvinden op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. De landen die zullen deelnemen aan deze halve finales zijn ingedeeld in potten op basis van historische stempatronen. Hierdoor ontlopen landen die elkaar traditioneel punten toekennen elkaar in de halve finales, wat voor extra spanning zal zorgen.

  • Pot 1: Albanië, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Servië, Slovenië
  • Pot 2: Denemarken, Australië, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, Estland
  • Pot 3: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Israël, Letland, Litouwen
  • Pot 4: Cyprus, Griekenland, Ierland, Malta, Portugal, San Marino
  • Pot 5: België, Tsjechië, Nederland, Moldavië, Polen, Roemenië

Ook wordt er geloot in welke halve finale de landen die al rechtstreeks zijn geplaatst voor de finale op zaterdag 13 mei mogen meestemmen. De ‘Big Five’ (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en Oekraïne (winnaar van het festival in 2022) zien we dit jaar in ieder geval al terug tijdens de finale.

Live te volgen via YouTube

De show wordt gepresenteerd door AJ Odudu en Rylan en is live te volgen via het officiële YouTube kanaal van het Eurovisiesongfestival en BBC2.

Advertentie