Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023EX-DEELNEMERS

Nationale finale Oekraïne vanuit schuilkelder: deze tien nummers wagen hun kans

Oekraïne kiest op 17 december een opvolger voor Kalush Orchestra. Merkwaardig: hoewel de oorlog hevig woedt in het winnende land van dit jaar, zal de Oekraïense omroep UA:PBC de nationale voorronde toch in Kiev organiseren, vanuit een schuilkelder.

Vidbir, de Oekraïense voorronde voor het Eurovisiesongfestival, zal een week voor kerstavond live te volgen zijn vanuit een schuilkelder in Kiev. Er kwamen maar liefst 400 liedjes binnen voor de nationale selectie, van 299 verschillende artiesten. Ze willen allemaal in de voetsporen treden van Kalush Orchestra, de groep die dit jaar met Stefania het Songfestival won. In totaal werden tien kandidaten geselecteerd voor de finale van Vidbir. Zij zullen het op 17 december tegen elkaar opnemen.

Dit zijn de tien finalisten. Alle nummers kunnen via deze link beluisterd worden.

  • 2TONE – Квітка (Flower) 
  • Angelina – Stronger 
  • DEMCHUK – Alive 
  • FIINKA – Довбуш (Dovbush) 
  • Jerry Heil – When God Shut the Door 
  • KRUTЬ – Колискова (Lullaby) 
  • Moisei – I’m Not Alone 
  • OY Sound System – Ой, тужу (Oy, tuzhu) 
  • Tember Blanche – Я вдома (I’m Home) 
  • TVORCHI – Heart of Steel

(Instagram Suspilne Eurovision)

Unieke omstandigheden

Het blijven unieke omstandigheden voor het Eurovisiesongfestival. Nadat Oekraïne in mei met de trofee aan de haal ging, werd al heel snel duidelijk dat het Songfestival in 2023 niet in het winnende land zou kunnen plaatsvinden door de oorlog. Op zich is het al heel uitzonderlijk dat het winnende land het jaar nadien het Songfestival niet organiseert. Hoewel het grote feest in mei volgend jaar dus in Liverpool zal doorgaan, kan de huidige toestand toch niet verhinderen dat de Oekraïners vanop eigen bodem hun inzending zullen kunnen kiezen.

Controverse nooit ver weg

Vidbir en controverse gaan vaak hand in hand. De finales van Vidbir verliepen de laatste jaren nooit zonder slag of stoot. In 2019 won Maruv de nationale voorronde, maar omdat ze nog in Rusland zou optreden in de weken voor het Songfestival, werd ze gediskwalificeerd. UA:PBC vond geen andere geschikte kandidaat meer en trok zich uiteindelijk definitief terug uit het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.

play

Ook dit jaar waren er rellen. Vidbir 2022 werd eigenlijk gewonnen door Alina Pash, maar nadat ontdekt werd dat ze in 2015 op de Krim opgetreden had en daar valse documenten over indiende, werd ook zij gediskwalificeerd. Kalush Orchestra werd invaller van dienst, en met succes. Benieuwd of we op 17 december dus effectief de kandidaat voor Liverpool kennen of niet.

play

Advertentie