Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Zelensky mag niet speechen tijdens finale Songfestival 2023

Een eerder onverwachte persmededeling vannacht vanuit het hoofdkwartier van de European Broadcasting Union (EBU): de Oekraïense president Volodymyr Zelensky mag van de EBU geen speech geven tijdens de grote finale van het 67ste Eurovisiesongfestival, zo blijkt uit het statement dat je hier kan raadplegen.

Hoewel Oekraïne vorig jaar het Songfestival won, strijkt de 67ste editie van het festival niet neer in een Oekraïense stad, maar wel in het Engelse Liverpool. Dat de Britten de organisatie overnemen, heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog die woedt in het Oost-Europese land.

Hoeksteen van de organisatie

Het mag dan wel niet in Oekraïne zelf zijn, toch wou president Zelensky gebruik maken van de mogelijkheid om het Europese publiek toe te spreken. Die speech zal uiteindelijk toch niet kunnen doorgaan zaterdagavond. ‘Hoewel het verzoek om een speech te geven gestoeld was op goede bedoelingen van meneer Zelensky kan dat, gezien het feit dat dit in strijd zou zijn met de regels van de EBU, helaas niet worden ingewilligd’, zo luidde het bericht van de Europese Radio-unie.

Wat zijn dan die regels kan je je afvragen. De EBU beroept zich in se op één van de hoekstenen van de organisatie sinds de oprichting van de Unie in 1950: het non-politieke karakter van het (internationale) evenement, een principe dat tot gevolg heeft dat het verboden is om politieke of soortgelijke boodschappen te verspreiden tijdens het festival.

Blij zal Zelensky niet zijn met de afwijzing. Eerder zou hij trouwens al laten weten hebben dat, hoewel hij het Verenigd Koninkrijk een fantastisch land vindt, hij het Songfestival liever in een buurland van Oekraïne had zien plaatsvinden zoals Polen of Slowakije. ‘Op die manier zouden onze burgers makkelijker toegang hebben gehad tot het festival’, zo zou hij aan de BBC gezegd hebben volgens de Daily Mail.

Positieve punten

In de persmededeling is duidelijk te zien dat de EBU vooral wil focussen op de positieve punten in verband met Oekraïne en duidelijk wil tonen dat het land nauw betrokken is bij en aanwezig is in de productie van dit jaar. Zo benadrukt de EBU dat, vanaf het moment dat er een akkoord was gevonden over het feit dat het Verenigd Koninkrijk deze editie zou organiseren in naam van de Oekraïense omroep, ze tijdens het gehele proces hebben verzekerd dat de Oekraïense cultuur, muziek en creativiteit aanwezig zou zijn gedurende de drie live shows. Het zou een echte Brits-Oekraïense co-productie worden.

Ook herinnert het statement er ons aan dat er maar liefst 11 artiesten van Oekraïense bodem zullen opduiken in de halve finales en grote finale. Verder mag ook niet vergeten worden dat maar liefst 37 locaties uit Oekraïne in beeld worden gebracht in de postcards.

Ten slotte hadden Oekraïense ontwerpers ook iets te zeggen over de logo’s die dit jaar worden gebruikt. Ook de muziek die je bijvoorbeeld tijdens de pauze hoort, zou mee gecomponeerd zijn geweest door componisten uit Oekraïne.

Kortom, volgens de EBU zijn al deze maatregelen voldoende om de Oekraïense overwinning van 2022 te eren. Door de intensieve betrokkenheid van het land tonen we aan de wereld dat we United By Music zijn tijdens deze moeilijke tijden. Een speech van een politieke leider hoort daar, gezien de regels, niet bij, zo kan je tussen de regels door lezen.

Advertentie