Malmö 2024

MALMO 2024

Deel Belgische cultuursector publiceert open brief over Israël op Songfestival

‘Wij roepen de EBU, VRT en RTBF op om een statement te maken tegen de genocide, en om Israël niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Zweden in 2024.’ Dat staat te lezen in een gepubliceerde open brief waarin de Belgische cultuursector, of toch een deel ervan, zich uitspreekt over de Israëlische Songfestivaldeelname.

De open brief van de Belgische cultuursector komt er in navolging van soortgelijke oproepen in onder andere Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In een interview met Songfestival.be reageerde Nederlandse kandidaat Joost Klein alvast op die oproep.

Bekend Nederland hekelt Songfestivaldeelname Joost Klein: ‘Kies de kant van gerechtigheid en doe niet mee’

Onder andere DAAN, Jonas Geirnaert, Tom Lanoye en Charlotte Adigéry hebben de brief vanuit de Belgische cultuursector mee ondertekend. Samen met tal van andere artiesten en kunstenaars spreken ze zich uit over de deelname van Israël aan het komende Songfestival, maar ook over de houding van de EBU, VRT en RTBF.

‘Ernst van de genocide begrijpen’

‘Het minste wat wij van de Belgische publieke omroepen (VRT en RTBF) en de European Broadcasting Union verwachten is dat zij de actualiteit, dat ze de waarschuwingen van het Internationaal Gerechtshof ernstig nemen.

Als burgers ijveren we voor een consequent en transparant politiek en maatschappelijk bewustzijn binnen de EBU en onze omroepen (VRT en RTBF). Wij hopen dat ze de ernst van de genocide begrijpen en het belang en de impact van hun beslissingen juist kunnen inschatten.’

De brief sluit af met een concrete eis:

‘Wij roepen de EBU, VRT en RTBF op om hun beslissing terug te komen, om een statement te maken tegen de genocide, en om Israël niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Zweden in 2024.’

De VRT liet weten dat de openbare omroep het standpunt van de EBU volgt en benadrukte ook de verbindende rol van het muziekfestival voor kijkers en luisteraars van over heel de wereld. Onze redactie ondernam al herhaaldelijke pogingen om een officiële reactie van RTBF te krijgen, helaas zonder resultaat.

 

Advertentie