Malmö 2024

MALMO 2024

Dit was 1e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

Over exact tien dagen barst het Songfestivalgeweld in alle hevigheid los. Intussen zijn de eerste kandidaten op Zweedse bodem geland om zich volop voor te bereiden op hun moment de gloire. Vanaf vandaag brengt songfestival.be elke dag om 19.00 uur een overzichtsartikel met de laatste updates over de repetities.

Vandaag kwamen de eerste zeven deelnemende landen uit halve finale 1 aan de bak. De artiesten krijgen elk exact een halfuur tijd om te repeteren, ruim voldoende om hun nummertje drie keer op te voeren. De kledij die we tijdens deze eerste opvoering te zien krijgen betekent niet hoofdzakelijk de definitieve outfit te zijn. Korte fragmenten van de eerste optredens worden, net zoals de voorbije twee jaar, via het officiële Eurovision-kanaal op TikTok de wereld ingestuurd.

Cyprus | Silia Kapsis – Liar

De eerste halve finale wordt afgetrapt door de 17-jarige Silia Kapsis, de junior van deze editie. De Cypriotische, die in Australië woont, wordt op het kruisvormige podium geflankeerd door vier mannelijke dansers. De gouden broek uit de videoclip zien we (voorlopig?) niet, Silia verschijnt in maagdelijk witte kleur in de arena. Ook de vier dansers dragen baggy witte shirts, die aan het einde van het nummer uitgespeeld worden. Liar is een nummer waarop veel gedanst wordt. Dat gaat tijdens deze eerste repetitie ten koste van de vocale prestaties van het jonge geweld.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Cyprus:

@eurovision She’s got us &lt&ltfeeling like ooh-la-la>>– Cyprus’ Silia Kapsis if officially the first, first rehearsal! 🇨🇾 #Eurovision2024 @SILIA ♬ original sound – Eurovision

Servië | TEYA DORA – Ramonda

Als tweede aan de beurt is TEYA DORA, die dit jaar één van de weinige ballades op het Songfestival brengt. Tijdens de nationale finale van Pesma za Evroviziju ’24 bewees  de Servische al dat ze live kán zingen. Ook uit het – weliswaar korte – TikTok-fragment blijkt dat het vocale gedeelte geen struikelblok vormt voor Servië dit jaar. Een rotsblok is er dan weer wel. De Serviërs namen een opvallende rotspartij mee naar Malmö en vulden de attributenwagen ook met een flinke rookmachine, die een mysterieuze, ingetogen sfeer creëert op het podium.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Servië

@eurovision @TeyaDora is serving Serbian seaside songstress at first rehearsals in Malmö 🇷🇸 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Litouwen | Silvester Belt – Luktelk

Weinig tot geen wijzigingen t.o.v. zijn optreden in de Litouwse nationale finale. Silvester Belt had het al aan onze redacteurs Sven en Jasper prijsgegeven in Barcelona en houdt woord: de act in Malmö wordt copy-paste van die tijdens Eurovizija.LT. Rood is de dominerende kleur tijdens de act van Silvester. Zowel de zanger zelf als de belichting zijn in de kleur van de liefde. De vier dansers mochten wel gaan shoppen en kregen een vestimentaire upgrade.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Litouwen

@eurovision It’s a luminous Luktelk on stage! @Silvester Belt hits rehearsals for Lithuania 🇱🇹 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Ierland | Bambie Thug – Doomsday Blue

Dit wordt ongetwijfeld één van de meest besproken acts op het Songfestival dit jaar. Bambie Thug start het optreden in een kringetje van kaarsen, van waaruit het publiek en de kijker thuis vervloekt lijken te worden. Een beetje eng allemaal. Het zou ons niet verbazen mocht Bambie Thug de mosterd gehaald hebben bij de makers van Kulderzipken. Bambie doet ons namelijk wel heel hard denken aan Moeder Duivel (Veerle Eyckermans). En oh ja, op het podium dartelt ook een halfnaakte man met hoorns. We zijn heel benieuwd hoe kijkend Europa, Australië en de rest van de wereld hierop gaat reageren.

EBU – Corine Cumming

TikTok-snippet Ierland

@eurovision @Bambie has cast hues of Doomsday Blue onto the Malmö Arena stage 🇮🇪 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Oekraïne | alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

Ze stonden wekenlang op één bij de bookmakers, maar moeten zich momenteel tevredenstellen met een vijfde plaats. Jerry Heil en alyona alyona brengen in Malmö het nummer Teresa & Maria. Tijdens de Oekraïense voorronde verschenen beide dames in het zwart. Die heeft plaats moeten ruimen voor aardse kleuren. Jerry Heil begint het nummer in een cape, die ze daarna Danijela-gewijs afgooit. Net zoals TEYA DORA passeerden de Oekraïense dames eerst nog langs de steengroeve om enkele rotsblokken mee te zeulen naar Malmö.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Oekraïne

@eurovision Ukraine’s @Альона Альона & @Jerry Heil are born to perform 🇺🇦 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Polen | LUNA – The Tower

LUNA uit Polen is als voorlaatste aan beurt. Het jonge zangeresje zingt over een toren en die is ook te zien op het podium. Meer nog, er staan er zelfs twee. LUNA draagt aanvankelijk een rode latex cape die uit de garderobe van Alana Dante lijkt weggeplukt. Gaandeweg het nummer worden er wat kledingstukken uitgespeeld. Op het einde staat LUNA helemaal bovenaan de toren, gehuld in een witte crop top en dito kort broekje. De punt-bh van Madonna heeft de Poolse op haar schouderpartij gezet.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Polen

@eurovision Poland’s @LUNA 🌙 is queen of the castle on the Malmö rehearsal stage 🇵🇱 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Kroatië | Baby Lasagna – Rim tim tagi dim

De dag wordt afgesloten door één van de grootste kanshebbers om deze editie van het Songfestival te winnen; Baby Lasagna uit Kroatië. Ook hier zien we weinig veranderingen t.o.v. het optreden in de nationale finale. Marko, de echte naam van de zanger, heeft zijn haren grijs geverfd en strak naar achteren gekamd. Ook de twee dansers zijn opnieuw van de partij. Voor de belichting kiezen de Kroaten voor neongroen. Op de achtergrond zien we de intussen legendarische katten. Het optreden wordt afgesloten met een heus vuurwerk.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Kroatië

@eurovision Cats, assemble! Cows, unite! @The Baby Lasagna Official smashed first rehearsals! 🇭🇷 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Advertentie