Malmö 2024

MALMO 2024

Dit zijn kanshebbers finale Songfestival 2024

11 jaar na datum keren we terug naar de Malmö Arena voor de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival. Vanavond staat de finale op het programma. Er is al veel gezegd en geschreven over dit Songfestival, niet in het minst gisteren door de afwezigheid van Joost Klein. Voordat we vanavond het resultaat kennen, speculeren we nog een laatste keer over wie de kanshebbers zijn.

Kroatië

Dat de Kroaat in de finale staat is geen grote verrassing. De zanger is al maanden de te kloppen favoriet volgens de bookmakers. Of hij op het einde van de avond op het hoogste schavot eindigt, is afwachten.

Afgelopen dinsdag tijdens de eerste halve finale leek hij het publiek in ieder geval al volledig mee te hebben.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: het parcours dat deze jongeheer heeft afgelegd is opvallend te noemen. De jonge zanger stond initieel niet op de deelnemerslijst van de Kroatische voorronde Dora, maar werd door de Kroatische omroep uiteindelijk toch gebeld om in te vallen voor een andere artiest die zich had teruggetrokken. En vanavond staat hij op het grote podium in Malmö.

play

Oekraïne

Schrijven Jerry Heil & alyona ayona geschiedenis vanavond? Ze kregen de tweede positie toegewezen in de startvolgorde. In Songfestivalkringen wordt dat ook wel de death slot genoemd. Nog geen enkel land won ooit vanop die plek. De stemming gaat vanavond al rond 21.00 uur open, dus misschien weten ze heel wat stemmers al van bij het begin te overtuigen. Het hoeft dus niet noodzakelijk een nadeel te zijn.

Toegegeven, al bij al zou het een verdiende overwinning zijn. De Oekraïners hebben opnieuw goed nagedacht over hun Songfestivalinzending. Tijdens de Oekraïense voorronde verschenen de twee nog in het zwart, in Malmö kiezen ze voor aardse kleuren. Op het podium staat een groot rotsblok waar Jerry naar het einde toe van het nummer zelf op loopt. Eindigen doen ze op de grond in een zee van andere Oekraïense vrouwen.

play

Frankrijk

Slimane, een grote naam uit Frankrijk, doet voor onze zuiderburen een gooi naar de overwinning. Je zag hem al een keer voorbij komen tijdens de tweede halve finale.

Vanavond zien we de zanger volledig in het wit op het podium. Het nummer luidt dan wel Mon Amour, toch staat Slimane alleen op het podium. In het nummer vraagt hij zich meermaals af of zijn grote liefde nog wel van hem houdt.

Vanavond zal hij het publiek opnieuw proberen imponeren met zijn gekende truc: hij wandelt van de microfoon weg en toont dan zijn vocale kwaliteiten. Het zal zowel door de jury als de kijker geapprecieerd worden.

Deze inzending hoort in de top vijf van dit festival.

play

Zwitserland

De Zwitsers sturen dit jaar Nemo, niet de vis uit de gelijknamige films maar wel een artiest uit het Alpenland. Tot een week geleden was Nemo nog de te kloppen favoriet, vandaag resideert de Zwitserse vertegenwoordiger op een derde plaats bij de bookmakers.

Op de vocale prestaties kan niets worden afgedongen. Nemo klinkt op het podium net zoals in de studioversie. Dat was donderdag tijdens de tweede halve finale niet anders. Het publiek kon dat hoorbaar appreciëren.

De act zit goed in elkaar: Nemo staat op een schijf/cirkel die heen en weer draait. Balans en evenwicht zoeken, typisch Zwitsers dus. Hij wordt daarbij wel geholpen door enkele dansers die we niet op beeld zien, althans dat is toch de bedoeling. Nemo op de schijf hetgeen wat we voornamelijk zien tijdens de drie minuten, maar vervelen doet het niet. Hopelijk komt dit opnieuw goed tijdens de finale.

Over de opmerkelijke outfit van Nemo is de afgelopen week wel al veel inkt gevloeid. Ik zie geen link tussen het nummer en de outfit, en ook het optreden verduidelijkt dat voor mij niet. Niettemin zien we ook Nemo terug in de hogere regionen.

play

Israël

Ook de Israëlische Eden Golan staat na de tweede halve finale in de hogere regionen bij de wedkantoren. Tijdens de finale brengt ze Hurricane.

De zangeres wordt op het podium omringd door vijf dansers die via allerhande bewegingen een verhaal proberen te vertellen. Wit is de hoofdkleur van het optreden, zowel in de kledij als door de cirkel. Op een bepaald moment zien we ook een wereldbol op de achtergrond. Ook de rookmachine doet duidelijk zijn werk.

play

Advertentie