Malmö 2024

MALMO 2024

EBU ‘betreurt’ statement Eric Saade tijdens optreden Songfestival

Gisterenavond vond de eerste halve finale van het 68e Eurovisiesongfestival plaats. Als opening van de show traden drie oud-deelnemers op, onder wie ook Eric Saade, die in 2011 voor Zweden deelnam. Tijdens zijn optreden dinsdagavond droeg hij een keffiyeh, een sjaal die staat voor Palestijnse verzet, om zijn pols. De EBU reageert en biedt verontschuldigingen aan.

Naast Eric Saade brachten ook Eleni Foureira (Cyprus 2018) en Chanel (Spanje 2022) hun Songfestivalliedje nog eens ten gehore. De openingsact krijgt nu vooral aandacht vanwege het statement van de Zweedse zanger.

Symbool van het Palestijnse verzet

Saade, zoon van een Libanees-Palestijnse vader, droeg een keffiyeh om zijn pols. De keffiyeh is een traditioneel hoofddeksel, voornamelijk gedragen door mannen in Arabische landen. Door de jaren heen werd het een symbool van het Palestijnse verzet.

Dat zorgt voor weerstand bij de EBU. Ebba Adielsson, uitvoerend producent bij het Songfestival, reageerde naar het Zweedse Aftonbladet: ‘Wij vinden het triest dat hij zijn deelname op deze manier gebruikt.’

Reactie EBU

Ook de EBU reageerde al: ‘We betreuren het dat Eric Saade ervoor heeft gekozen om het niet-politieke karakter van de competitie in gevaar te brengen.’ Op de officiële kanalen van het Songfestival is tot op heden geen beeldmateriaal terug te vinden van het optreden van Eric. Een verdere reactie ontbreekt nog.

Racisme

Zelf reageert de zanger ook. ‘Die sjaal kreeg ik als kleine jongen van mijn vader, om nooit te vergeten waar het gezin vandaan komt. Ik wist toen nog niet dat het ooit een politiek symbool zou worden genoemd. In mijn ogen is dat gewoon racisme. Ik wilde gewoon inclusief zijn en iets authentieks dragen, maar de EBU lijkt mijn etniciteit controversieel te vinden. Het zegt niets over mij, maar alles over hen. Ik zeg dit zoals de slogan van dit jaar: United by Music.’

Uiting Bambie Thug

Ook de Ierse deelnemer Bambie Thug uitte hun ongenoegen over de situatie in het Midden-Oosten. Op het gezicht van Bambie Thug stond tijdens repetities ceasefire, oftewel staakt het vuren, geschreven in het Ierse Ogham-alfabet. Ook schreef de artiest de tekst Free Palestine in deze taal op hun been. Deze uiting moest verwijderd worden in opdracht van de EBU, gaf de artiest later aan. Hun reactie:

Advertentie